Obavijesti

News

Komentari 118

Čelnici EU reagirali na Putinovo priznanje separatista, Bijela kuća je najavila nove sankcije

Čelnici EU reagirali na Putinovo priznanje separatista, Bijela kuća je najavila nove sankcije

Rusko priznanje odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine jasno je kršenje međunarodnog prava, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson

VIDEO

Vladimir Putin je upravo objavio da Rusija priznaje odmetnute republike Donjeck i Lugansk. To je jednostavno kršenje međunarodnog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine, rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji. 

Dodao je da tek treba vidjeti što će točno sada događati na istoku Ukrajine, ali da zapad mora pritisnuti Rusiju što je više moguće.

Što će značiti rusko priznanje odcijepljenih ukrajinskih regija?
Što će značiti rusko priznanje odcijepljenih ukrajinskih regija?

- Morat ćemo čekati da vidimo što će točno biti u Donecku i Luhansku. Rekao sam ranije da sankcije ovise o prvom koraku ruskog ulaska ondje - kazao je Johnson.

- Ovo što se dogodilo je krajnje loša vijest - poručio je. 

Drugi koji se oglasio nakon Putinova priznanja proruskih regija bio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics.

Predstavnik EU-a: Uvest ćemo Rusiji sankcije ako prizna odmetnute ukrajinske regije
Predstavnik EU-a: Uvest ćemo Rusiji sankcije ako prizna odmetnute ukrajinske regije

- Priznanje takozvanih narodnih republika Donecka i Luhanska flagrantno je kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta. Latvija to najstrože osuđuje i traži da EU odmah uvede sankcije Rusiji - poručio je. 

Reagirali čelnici EU

Reagirao je i Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća. 

- Priznanje separatističkih teritorija u Ukrajini je besramno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajina i sporazuma u Minsku. EU i partneri će reagirati jedinstveno, čvrsto i odlučno u solidarnosti - napisao je.

Istom je porukom reagirala i Ursula von der Leyen na Twitteru. 

Bijela kuća najavila sankcije 

Američki predsjednik Joe Biden uskoro će izdati izvršnu naredbu kojom će zabraniti "nova ulaganja, američko financiranje i trgovinu" s dvije odmetnute regije istočne Ukrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak priznao neovisnim entitetima, objavila je Bijela kuća. 

Uredbom će se "također dati ovlasti za nametanje sankcija bilo kojoj osobi odlučnoj da djeluje u tim područjima Ukrajine", priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. 

Dodala je da će uslijediti još mjera, ali da su one odvojene od sankcija koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremali u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Putin priznao odmetnute regije Donjeck i Lugansk: 'Modernu Ukrajinu je kreirala Rusija'
Putin priznao odmetnute regije Donjeck i Lugansk: 'Modernu Ukrajinu je kreirala Rusija'

Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij telefonski su razgovarali 35 minuta nakon što je Putin priznao neovisnost odmetnutih ukrajinskih regija, rekli su dužnosnici Bijele kuće. 

Poljski premijer: 'Mora se odgovoriti sankcijama!' 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki opisao je potez ruskog predsjednika "činom agresije nad Ukrajinom" i pozvao da se Moskvi odmah nametnu sankcije. 

"Odluka o priznanju samoproglašenih 'republika' je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. To je čin agresije nad Ukrajinom na koji se nedvosmisleno mora odgovoriti hitnim sankcijama", napisao je Morawiecki na Twitteru. 

Baltičke države pozivaju na sankcije 

Latvija će Ukrajini u utorak isporučiti protutenkovske projektile Javelin, rekao je u ponedjeljak navečer glasnogovornik latvijskog ministarstva vanjskih poslova Reutersu. 

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva objavile su 21. siječnja da će Kijevu dostaviti protuoklopne i protuzračne projektile američke proizvodnje, nekoliko dana nakon što im je to odobrio američki State Department. 

Litva je već poslala protuzračne projektile Stinger 13. veljače, a Estonija projektile Javelin u petak.

Nakon Putinove odluke, vlade triju baltičkih država objavile da Europska unija mora odmah uvesti sankcije Rusiji.

Glavni tajnik NATO-a: 'Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine' 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oštro je u ponedjeljak osudio rusko priznanje odmetnutih proruskih regija Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine. 

Stoltenberg je optužio Rusiju da si priznanjem stvara opravdanje za novu invaziju. 

- Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine pružajući financijsku i vojnu pomoć separatistima. Pokušava i režirati preduvjete da još jednom napadne Ukrajinu - rekao je glavni tajnik NATO-a.

- To potkopava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, uništava napore za mirno rješenje krize i krši Sporazume iz Minska kojih je Rusija potpisnica - rekao je Stoltenberg. 

Situaciju u Rusiji i Ukrajini možete iz minute u minutu pratiti OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.