Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Bušića u nedjelju preuzima imigracijska služba SAD-a

ICE donosi nalog o deportaciji emigranta Bušića u Hrvatsku, bez prava na povratak u SAD. Još nije poznato koliko bi ta procedura mogla trajati

Zvonko-Bušić
Foto: Zvonko-Bušić
5 komentara

- ICE se priprema preuzeti gospodina Bušića pod svoj nadzor kao što je predviđeno - potvrdila je glasnogovornica područnog ureda ICE-a u Chicagu, Gail Montenegro. Zvonko Bušić (62), koji se nalazi u federalnom zatvoru Terre Haute u Indiani, u nedjelju 20. srpnja treba biti prebačen pod nadležnost ICE-a, na temelju odluke savezne Komisije za pomilovanja o njegovu puštanju na uvjetnu slobodu, koja je donesena početkom srpnja.
ICE je ovlašten donijeti nalog o Bušićevoj deportaciji u Hrvatsku, bez prava na povratak u Sjedinjene Države.
Na upit je li realno očekivati da se procedura za Bušića dovrši do kraja srpnja, glasnogovornica središnjeg ureda ICE-a u Washingtonu Ernestine Fobbs je kazala kako "postoji mogućnost".
Skupina hrvatskih političkih aktivista predvođenih Zvonkom Bušićem, Imoćaninom poznatom po nadimku Taik, 10. rujna 1976. otela je putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske.
Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev proglasi objavljeni u američkom tisku. Otmičari su prije otmice u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota su proslijedili informacije o njoj. Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je američki policajac Brian J. Murray.
1977. Bušić je osuđen na doživotni zatvor s pravom na traženje pomilovanja nakon 30 godina.2006. komisija za pomilovanja odbila je njegov zahtjev i vraćen je u zatvor. Ove ga je godine četveročlana komisija jednoglasno odlučila pomilovati.
Kako je za New York Times ocijenio glasnogovornik Komisije za pomilovanja Thomas Hutchinson, proces deportacije Zvonka Bušića mogao bi trajati oko dva mjeseca.

Možda vas zanima i ovo:
Message