News

Komentari 0

Butković pozvao Frankovića i Dobroslavića da se dogovore oko ceste prema zračnoj luci

Butković pozvao Frankovića i Dobroslavića da se dogovore oko ceste prema zračnoj luci

Oleg Butković je istaknuo da je izgradnja brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik neophodna

Potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je pozvao dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića i župana Nikolu Dobroslavića da sjednu i dogovore se oko izgradnje brze ceste koja spaja Dubrovnik sa zračnom lukom te da nakon toga 'što prije krenu put Zagreba'.

Butković je istaknuo da je izgradnja brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik neophodna.

Ta prometnica, planirana kao jednokolnička dvotračna brza cesta u duljini od otprilike 27 kilometara, zamijenila bi postojeću državnu cestu D8 na potezu od mosta na Rijeci dubrovačkoj do Ćilipa, odnosno Zračne luke Dubrovnik.

Gradsko vijeće Dubrovnika jednoglasno je 2021. izglasalo deklaraciju kojom se protive planiranoj trasi te prometnice, koja bi prolazila nedaleko samog izvorišta rijeke Omble, radi njegove zaštite.

"Koliko znam, Dubrovačko-neretvanska županija odredila je trasu kroz svoj prostorni plan, a Hrvatske ceste slijedom te utvrđene trase rade projektno-studijsku dokumentaciju. U ovom trenutku je studija utjecaja na okoliš predana u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te će struka odrediti postoji li bilo kakva opasnost za okoliš", kazao je Butković.

Napomenuo je da se, ako postoji razlog zbog kojeg se ljudi koji žive na tom području protive izgradnji brze ceste, dubrovački gradonačelnik i župan trebaju dogovoriti i 'sa zajedničkim mišljenjem što prije doći u Ministarstvo i Hrvatske ceste'.

Upozorio je da ne bi bilo dobro da Hrvatske ceste izrade studiju utjecaja na okoliš i projektnu dokumentaciju, da definiraju tu trasu "i da onda kažemo da smo protiv te trase” te dodao da će se u tom slučaju svi zajedno naći u neugodnoj situaciji. "Moja poruka gradonačelniku i županu je, a to ću im reći kad ih vidim, neku sjednu, neka se dogovore i što prije krenu put Zagreba”, zaključio je Butković.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da je održana prva sjednica Povjerenstva u Ministarstvu gospodarstva, ali da će se zbog niza primjedbi morati održati još jedna tijekom sljedećeg tjedna.

"U Hrvatskoj postoji procedura po kojoj se objekti, a također i ceste grade i ukoliko taj projekt zadovolji tu proceduru, nema razloga da se netko brine o bilo kakvim posljedicama izgradnje cesta” rekao je Škorić, dodajući da će Povjerenstvo odrediti pod kojim uvjetima će se cesta graditi i propisati monitoring tijekom njezine izgradnje.

"Dakle, postoji regulativa koja otklanja sve te bojazni građana o bilo kakvim negativnim posljedicama utjecaja na okoliš i mi ćemo, naravno tu proceduru ispoštivati do maksimuma”, poručio je Škorić.

Butković i Škorić danas su boravili u Varaždinskoj županiji i obišli gradilište kružnog raskrižja u Gornjem Knegincu, a tom je prilikom ministar najavio kako će najvjerojatnije 4. travnja otvoriti posebnu dionicu pristupnih cesta Pelješkom mostu, odnosno obilaznicu Stona.

Najčitaniji članci