Obavijesti

News

Komentari 45

Čak se i Plenković smijao svom Gordanu Grliću Radmanu. Ali sve to uopće nije bilo smiješno

Čak se i Plenković smijao svom Gordanu Grliću Radmanu. Ali sve to uopće nije bilo smiješno

Gordan Grlić Radman narugao se jučer saborskim zastupnicima u raspravi o njegovu opozivu zbog dva milijuna eura na imovinskoj kartici. I to je trebao biti dodatni argument zašto je trebao odavno izletjeti iz Vlade.

VIDEO

"Barem su kolegice zastupnice rekla da super izgledam tako da mi je važnije to mišljenje, nego mišljenje koje dolazi od vas ovdje", poručio je jučer ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pred saborskim zastupnicima u raspravi o njegovu opozivu.

Ako je nekome to zvučalo kao ruganje zastupnicima, to je samo zato što se ministar u jučerašnjoj raspravi doista htio narugati članovima Hrvatskog sabora iznad kojeg je, kako se zna reći, "samo Bog".

A nipošto Gordan Grlić Radman. Pa čak ni njegov šef.

Ali kao što je ministar pokazao apsolutno zanemarivanje svoje dužnosti da u četiri godine izmijeni podatke u svojoj imovinskoj kartici, tako je iskazao i nepoštivanje prema saborskim zastupnicima.

Može što (Plenki) hoće

A opet, zašto i ne bi? Ionako je bio svjestan da mu se ništa neće dogoditi. Branit će ga HDZ i koalicijski partneri, branit će ga Agroproteinka koja je sponzor HDZ-a i od koje mu sjeda dva milijuna eura dividende na račun, branit će ga njegov premijer, branit će ga zastupnici...

A i zastupnice će mu reći da "super izgleda".

"Pogriješio sam što četiri godine nisam imao vremena učiniti to, evo danas smo ispunili imovinsku karticu", odgovorio je Grlić Radman zastupnicima, objašnjavajući zašto je pune četiri godine ignorirao naputke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da ažurira podatke u imovinskoj kartici. "Fokusirao sam se na vanjsku politiku, to je moje opredjeljenje, hrvatska vanjska politika, diplomacija".

Ministar BiH i Orbana

Iako, zapravo, kad se malo bolje pogleda, ministar Grlić Radman proveo je mnogo vremena baveći se vanjskom politikom Bosne i Hercegovine, kao što se bavio pravdanjem mađarskog premijera Viktora Orbana oko njegovih provokacija i teritorijalnih pretenzija.

"Dok ste vi ovdje po kafićima skupljali potpise, ja sam skupljao potpise ministara da se BiH čim prije otvore pristupni pregovori", kazao je hrvatski, a ne BiH ministar vanjskih poslova.

To je bio važan posao koji je hrvatskog šefa diplomacije odvlačio od obaveze da ažurira svoju imovinsku karticu.

On je priznao svoju grešku - tek kad je ulovljen s prstima u pekmezu, odnosno s dva milijuna eura na računu - obećao da će ažurirati podatke, a isto je obećao i njegov šef Andrej Plenković. I pojeo vuk magare.

Otkrio puno više od imovine

Međutim, što nam je zapravo pokazao Gordan Grlić Radman? (Nakon što nam nije pokazao svoja dva milijuna eura.)

Pokazao je da ga nije briga za zakone, za pravila i obaveze ministara i političkih dužnosnika, da ga nije briga za javnost i građane, za sukob interesa, a potencijalno da ga nije briga ni za vlastitu stranku, ni premijera, a naročito za Hrvatski sabor.

Ovo je bila njegova ključna obaveza. Ne samo imovinska kartica i milijuni, stanovi i automobili u njoj, već sama činjenica da je morao ispuniti važnu ministarsku dužnost.

A on je tu obavezu svojevoljno odlučio ignorirati. Pune četiri godine.

Ignorirao obavezu

I to je dovoljan argument za smjenu. Ne rasprava o novcu na računu koji nije ukrao, ne rasprava o milijunima, stanovima i autima koji se misteriozno pojavljuju i nestaju, nego činjenica da je ministar u Vladi odbio napraviti ono što je obaveza svih dužnosnika.

Pa se onda još došao sprdati sa zastupnicima.

Čak je i Plenković pukao od smijeha kad je Grlić Radman krenuo objašnjavati da se bavio vanjskom politikom, pa nije stigao ispuniti imovinsku karticu. 

Ali to uopće nije bilo smiješno.

Bilo je to žalosno i zabrinjavajuće, ali opet toliko tipično za Gordana Grlića Radmana, njegovu stranku i za njegova premijera koji ga drži u ovakvoj Vladi. Ignoriranje zakona, zaobilaženje obaveza, sprdanje sa zastupnicima, mutne imovinske operacije, olako zaobilaženje sukoba interesa, sve su to navike uklesane u genetski kod ovog "europskog" HDZ-a.

Kojemu je, kao i Grlić Radmanu, važnije da "super izgleda", nego da vodi računa o tome što radi i kako se ponaša. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...