Obavijesti

News

Komentari 29

Čaletini susjedi: 'Mater mu se razbolila otkad se sve dogodilo'

Čaletini susjedi: 'Mater mu se razbolila otkad se sve dogodilo'
5

Mještani Vinovaca nisu bili pričljivi, ali otkrili su nam da je Čaleta u mjestu normalno živio godinama, nitko ništa nije znao i tek su kasnije isplivale priče da ga traži Interpol

VIDEO

Naselje Vinovac čini nekolicina kuća pobacanih uz davno asfaltiranu cestu. Dvorišta su prostrana i gotovo svaka jednokatnica ima vrt. Gdje je između kuća i vrtova ostalo slobodnog prostora, mještani su rasporedili smokve da se osuše.

Rana je to još faza, nisu spremne za pakiranje, ali količine su ove godine pozamašne. Tu, na jednakoj udaljenosti od Šibenika i Splita, u mirnom mjestašcu živi pedesetak stanovnika. Među njima je do nedavno bio i Branimir Čaleta, optuženik koji se jučer cijeli dan skrivao od policije.

Pogledajte video: Čaleta je pobjegao policajcima ispred suda

Pokretanje videa...

Branimir Čaleta 01:58

Živio je u najvišoj kući uz cestu. Pričaju nam mještani da je njegova majka dala sagraditi prodajom didovine u Slovačkoj. 

Zaseok Vinovac

'Bio je dobar čovik'

Uglavnom srećemo ljude koji ne žele pričati. Znaju zašto smo došli, ne moramo reći. Tek usput, dok nas ispraća, čovjek što po suncu okopava paprike, dobaci "to se moglo svakome dogodit". Pitamo - što to?  

- Branimir je bio dobar čovik, a sve je stvar kako van se okolnosti u životu poslože. Moglo se to svakome dogodit - objašnjava nam. Ne bi se baš složili, ali ajde. 

Brže-bolje nastavljamo dalje put kroz mjesto.

U nešto većem vrtlu srećemo baku koju ćemo sada nazvati Marija. Ni ona se nije htjela miješati, ne želi da je onih 49 sumještana vide u novinama pa da kažu kako je svašta napričala. Kratko nam tek kaže kako je sve ovo jako pogodilo Čaletinu majku. 

Čaleta je konobario u Dalmaciji dok ga je tražio Interpol. Trajalo je to 6 godina. A bježao je i prije
Čaleta je konobario u Dalmaciji dok ga je tražio Interpol. Trajalo je to 6 godina. A bježao je i prije

Uništio je obitelji

- Ona izgleda k'o da je svaki dan u zatvoru. Otkad se to dogodilo samo ide po doktorima. Razboljela se od puste nervoze, brige. Nije joj lako. Niko živ ne bi tio bit u njenoj koži. Nakon šta se to dogodilo, to ubojstvo, je li, onda je živio ode s njon... Šta će mu ovakvi život? Šta nije razmišlja glavon? Uništio je obitelji. I sebi i toj maloj - poentira baka Marija dodajući kako ne razumije zašto je bježao ako nije kriv.

Nastavljamo put. Prolaznike je teško uočiti. Razmišljamo kako je super da smo i ovu baku sreli. Tad krajičkom oka spazimo starijeg gospodina kako ulazi u baštu i brže-bolje zatvara dvorišna vrata. Dolazimo do njih pa pokucamo.

Pita nas - "tko je?", kažemo da smo novinari. A onda otvori s osmjehom. 

Zaseok Vinovac

Živio je tu, nismo imali pojma

- Joj, oprostite, mislio sam da ste oni što prodaju robu po kućama, znate, puno ih je takvih ovih dana, oni uđu u kuću pa nas stariji svijet opljačkaju - opravdava se barba Mijo (nije mu to pravo ime), pa nas moli da uđemo.

I njegov dvor je krcat smokvama. Taman su požutjele, ali ni ove nisu spremne. Provodi nas Mijo pored njih, pa sjedamo za stol.

Odmah počinje: 

- Branimir bi došao u selo, bio je ode, živio. Radio je na otocima kao konobar. I po Primoštenu, ovdje blizu, ako bi se moglo naći posao. Tamo je i upozna tu malu Ukrajinku. I ona je dolazila ovdje u selo. Bila je djevojka zgodna, tako svi pričaju. I onda je bila njoj bila potreba ić doma, čeka je posal u Kijevu, u glavnom gradu njihovu. Dobar posa neki. I onda je on nakon nekoliko godina iša nju posjetiti. Kad je doša gore, naša je u drugom stanju. On s njon nije bija godinu dana u vezi, osim telefonom, nisu se viđali, i kad je to vidio, priča se ovo šta se priča. Sve te dogodovštine. On je ubio, nije je ubio, ovo - ono. Ne zna se. Poslije toga ode niko nije zna šta se dešava. Vratio se doma i niko ništa nije spominja. Živio je tu, normalno. Godinama. Mi pojma nismo imali. Tek posli su isplivale priče da Interpol za njim traga - raspričao se Mijo. 

Trudnoj djevojci smrskao glavu jer beba nije bila njegova
Trudnoj djevojci smrskao glavu jer beba nije bila njegova

- Čekajte, Interpol je njega tražio, a on je bio ode u selu? - pitamo iskreno zaprepašteni.

- Je! Bija je tu u selu živio, radio dole na moru, slobodno, bez ikakvih problema! - spremno će naš sugovornik.  

- Jesu li ljudi u selu znali šta je napravio? - zanima nas dalje.

Zaseok Vinovac

Uhvatili su ga na Rabu

- To šta je bilo jako se tajilo s njihove strane. Priča se da su roditelji i rođaci bili upoznati, ali mi drugi nismo ništa znali. Vidili bi ga na ulici. On je bio komunikativan, pristupačan, nije on bija loš. Poslin sve te ludosti koje je napravio... Uvatili su ga na Rabu di je iša konobarit. Onda se tek odvila cila ta priča, to kako je tu malu ubio. A iu to ne ulazim jer ne mogu ja znat detalje. 

- Jeste li pratili ovu potragu za njim jučer? 

- Bili su i ode policajci. Izaša sam u vrtal i vidim dva onako velika čovika stoje. Pitam šta treba, kažu oni treba nan ono šta nemamo, govorin ja mislio san da ste stranci da ste zalutali? Oni šute. Ta dvojica su došla oko šest sati. Iza njih su došla druga dvojica. Ružno je to sve. A šta ćete. Valjda će sad razmislit šta je učinio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu