Obavijesti

News

Komentari 53

Trudnoj djevojci smrskao glavu jer beba nije bila njegova

Trudnoj djevojci smrskao glavu jer beba nije bila njegova
7

Što je prethodilo jučerašnjem bijegu ubojice trudne Ukrajinke iz Splita? Ročište je bilo dosta emotivno s obzirom da je na njemu bila obitelj žrtve. Evo što još znamo o Branimiru Ćaleti kojeg se tereti za ubojstvo

VIDEO

Branimir Čaleta (35), osumnjičen zbog ubojstva svoje trudne djevojke (36) jučer je pobjegao nakon suđenja na Županijskom sudu u Splitu. Policija je za njime i pucala. 

Pogledajte video: U Splitu tragali za ubojicom

Pokretanje videa...

Uhvatili ubojicu Branimira Čaletu 01:24

Pronašli su ga predvečer, u blizini Poljuda. Skrivao se na Turskoj kuli, a nije pružao otpor.

Na sebi nije imao lisice, za koje se i ranije pretpostavljao da ih se riješio. 

Pravosudnim policajcima je pobjegao prilikom ulaska u kombi.

Tko je Branimir Čaleta i za što mu se sudi?

Bjeguncu se sudilo za ubojstvo svoje djevojke Anne Kitaeve, inače Ukrajinke, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Tereti ga se da je u rujnu 2013. godine u hostelu u Ukrajini trudnicu zbog ljubomore izudarao tupim predmetom po licu, a zatim ju izudarao po glavi, smrskavši joj lubanju i lice. Preminulo je i nerođeno dijete.

Uhvatili Čaletu: Našli ga kod Poljuda, nije pružao otpor
Uhvatili Čaletu: Našli ga kod Poljuda, nije pružao otpor

Optuženik, koji uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, nakon ubojstva je preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku, gdje je sve do početka srpnja bio slobodan jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane zemljama koje nisu članice EU-a.

Uhićen je tek nakon što je iz Ukrajine stigla zamolnica za ustupanje kaznenog progona.

Facebook

Prije sedam godina poricao zločin 

- Mi smo se upoznali na ljeto 2012.  u Primoštenu i vidjeli smo se u prosincu kad sam bio u Ukrajini. No, od tada nismo poslije imali nikakve kontakte, niti smo se čuli, niti smo se vidjeli. Istina, objavio sam fotografije na Facebooku. Vidimo se nas dvoje u trogirskoj katedrali. Nisam ja to napravio, nitko me nije ispitivao, niti ukrajinska, niti hrvatska policija. Ovo je užas, šokiran sam kao i moja obitelj, živim na selu ovdje u Vinovcu i ovo je strašno - ispričao je Čaleta 2013. godine. 

Facebook

Dodao je kako nije ni znao da je Ana, inače menadžerica u osiguranju, trudna. 

- Nije mi rekla da je trudna, nisam ima pojma za to, ali znam da nije trudna sa mnom i to sigurno. Svi koji me poznaju znaju da ja to nisam napravio, jer nisam takav čovjek. Nikad nisam ima problema sa zakonom. Rješavam ovu situaciju u dogovoru s odvjetnikom - tvrdio je. 

Blokirani su svi izlazi iz Splita, stvorile se kolone: Pronašli su i ubojičine odbačene lisice?
Blokirani su svi izlazi iz Splita, stvorile se kolone: Pronašli su i ubojičine odbačene lisice?

Prvo se branio šutnjom pa priznao ubojstvo

Početkom 2014. je Čaleta ispitan u Hrvatskoj na zamolbu ukrajinskog tužiteljstva i tada se branio šutnjom. Nakon toga je nastavio mirno živjeti radeći sezonske poslove kao konobar.

Uhićen je prošlog ljeta nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu preuzelo postupak, a na samom početku suđenja, Čaleta je priznao ubojstvo Ukrajinke. Tužiteljstvo je tada predložilo da se protiv njega produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

- Smatram se krivim, ali ne onako kako to optužnica opisuje. Žao mi je što se ovo dogodilo. Kajem se i želio bih se ispričati roditeljima pokojne i svim njenim bližnjima - rekao je Čaleta.

Facebook

Ubio trudnu djevojku jer dijete nije bilo njegovo

Državno odvjetništvo tereti ga da je počinio teško ubojstvo na okrutan i podmukao način iz niskih pobuda nakon što je saznao da mu je djevojka trudna s drugim muškarcem. S Anom se našao u sobi u hostelu u gradu Dnipro 15. rujna 2013. godine.

Bila je u osmom mjesecu trudnoće. Kako bi je kaznio što je ostala trudna s drugim i onemogućio rađanje djeteta koje nije njegovo, četiri puta ju je udario po licu i još deset puta po glavi masivnim tupo tvrdim predmetom s metalnom podlogom. 

Velika potjera u tijeku: Ubojica pobjegao sa suda, naoružana policija sa psima češlja teren
Velika potjera u tijeku: Ubojica pobjegao sa suda, naoružana policija sa psima češlja teren

Skinuo je odjeću s nje, zamotao je u plahtu i sakrio ispod kreveta. Njenu i svoju odjeću odbacio je na skrovitom mjestu i pobjegao iz Ukrajine. Njezino tijelo pronašli su roditelji idućeg dana oko podneva. 

Došli su u sobu s čistačicom koja je nešto ranije pokucala na vrata, no nitko joj nije otvorio. Sve je na prvi pogled djelovalo uredno i nisu se vidjeli tragovi sukoba. Krvave plahte bile su sakrivene. 

Jučerašnje ročište bilo emotivno, sudjelovala  i obitelj žrtve

Na ročištu su bili i obitelji žrtve i Ćaletina rodbina, a odvjetnik kaže kako se tijekom rasprave ispričao obitelji ubijene. 

- U srijedu je održano iscrpno ročište koje je bilo i vrlo emotivno. Bilo je i suza i nervoze - rekao je za Novu TV Hrvoje Krišto, odvjetnik Branimira Čalete.

Ubojica pobjegao sa splitskog suda: 'Ima majicu na plavo-bijele pruge, visok je i mršav'
Ubojica pobjegao sa splitskog suda: 'Ima majicu  na plavo-bijele pruge, visok je i mršav'

- Želim da se ovo što prije riješi, da dobijem što zaslužujem - kazao je Čaleta sutkinji Ivoni Rupić dok se dogovarao nastavak rasprave.

Za ovo kazneno djelo prijeti mu 40 godina zatvora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature