News

Komentari 34

'Capak je napravio lapsus, a neki to zlorabe. To je kukavički pokušaj da se ljude zbuni'

'Capak je napravio lapsus,  a neki to zlorabe. To je kukavički pokušaj da se ljude zbuni'

Krunoslav Capak jučer je na konferenciji za medije, predstavljajući dnevne podatke o koronavirusu u Hrvatskoj, između ostalog, iznio podatak da je od ukupnog broja novozaraženih 75 posto cijepljenih.

- U zadnja 24 sata imali smo 307 hospitaliziranih od kojih 158 ili 49 posto nije cijepljeno. Na respirator je stavljeno 25 osoba, od kojih 19 ili 76 posto nije bilo cijepljeno. Preminulo je 36 osoba od kojih je 9 ili 25 posto cijepljeno. Oboljelo je 6932 osobe, od kojih je 1790 ili 25 posto nije cijepljeno - iznio je Capak podatke.

Iako je riječ o lapsusu, na društvenim mrežama ljudi su krenuli postavljati pitanja zašto se uvode covid potvrde, ako imamo toliko cijepljenih među zaraženima.

Capaka su pozvali da se javno ispravi kako ne bi dolazilo do nesporazuma i iskrivljene slike o programu cijepljenja, s ciljem poboljšanja epidemiološke slike u Hrvatskoj. Umjesto njega javio se Marko Milić, glasnogovornik Vlade, objavom na društvenim mrežama.

- Portal Liberal.hr širi fakenews zlorabeći očiti lapsus ravnatelja HZJZ-a Capaka na konferenciji za medije Stožera. Od jučerašnjih 6923 novozaraženih, njih preko 74 posto nije bilo u potpunosti cijepljeno. Treba li podsjetiti i da je u mjesecu listopadu od ili s covid-19 preminulo 578 osoba od kojih 75 posto nije bilo cijepljeno. A svih 22 preminulih u listopadu u dobi ispod 50 nije bilo cijepljeno - napisao je Milić i dodao da je "neljudski, neodgovorni i kukavički pokušaj fakenews portala da se zbuni ljude u namjeri masovnog odvraćanja od cijepljenja."

- Ne vjerujte lažima portala Liberal.hr. Sutra ako se zarazite, a niste se cijepili, ove neodgovorne koji obmanjuju o štetnosti cjepiva neće biti previše briga za vas, nego će se o vama brinuti liječnici i epidemiolozi kojima se takvi i slični fakenews portali svakodnevno izruguju - dodao je Milić

Capak se ispričao

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ispričao se u subotu zbog jučerašnje greške pri čitanju podataka novozaraženih i udjela necijepljenih među zaraženima te poručio da demantijem želi spriječiti daljnje širenje netočnih brojki i dezinformacija te manipuliranje javnošću širenjem laži.

Zagreb: Sanja Musić Milanović predstavila uređene staze u sklopu projekta "Živjeti zdravo"

- Nakon jučerašnje novinske konferencije Stožera civilne zaštite RH do ovog  trenutka je cijeli niz objava na mrežnim stranicama i društvenim mrežama oko moje greške koju sam počinio prilikom čitanja dnevnih brojki novozaraženih i udjela necijepljenih među zaraženima. Želio bih službenim demantijem, koliko je moguće, spriječiti širenje tih netočnih podataka i obmanjivanje javnosti od onih koji šire neistine i promoviraju necijepljenje. Točne dnevne brojke su sljedeće: Na dan 5. studenoga 2021. u posljednja 24 sata broj novozaraženih bio je 6.932, od kojih u potpunosti nije bilo cijepljeno njih 74,1 posto - naveo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Capak podsjeća se da je u listopadu od bolesti covid-19 umrlo 578 osoba od kojih 75 posto nije bilo cijepljeno. Od umrlih, koji su bili srednje životne dobi ispod 50 godina života, svih 22 koji su umrli u listopadu nije bilo cijepljeno.

- Kada govorimo o udjelu cijepljenih osoba među hospitaliziranima važno je reći da je podatak za 5. studenog 2021. o 51,5 posto cijepljenih dnevni podatak i da ti podaci variraju od dana do dana, ali gledano prosječno, na tjednoj i mjesečnoj razini, imamo stabilni trend koji ukazuje da je među hospitaliziranima između 70 posto i 80 posto necijepljenih - naveo je danas Capak uz ispriku za jučer počinjenu greški prilikom iznošenja podataka.

Zamolio je medije i javnost da ne koriste "ovaj događaj u daljnjoj manipulaciji javnošću i promociji necijepljenja".

 

Najčitaniji članci