News

Komentari 65

Capak o socijalnoj distanci: 'Ja mislim da ju trebamo zadržati'

Capak o socijalnoj distanci: 'Ja mislim da ju trebamo zadržati'

Međužupanijski promet još nismo dopustili, ali i o tome se razgovara. Kada bude povoljna epidemiološka situacija neko dulje vrijeme, i to ćemo dopustiti, poručio je

Bitno je da epidemiološka situacija bude povoljna i da nekoliko dana imamo pad oboljelih. Zadnja dva dana imamo relativno povoljnu situaciju i postepeno ćemo relaksirati mjere da će prvo biti na redu ono što najviše smeta gospodarstvu, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV. 

Istaknuo je kako se to najprije odnosi na promet. Na pitanje kada bi se moglo očekivati normalno putovanje iz grada u grad, Capak kaže da je prvi korak mogućnost da županije podnesu zahtjev za ukidanjem zabrane kretanja na svom području. 

- Međužupanijski promet još nismo dopustili, ali i o tome se razgovara. Kada bude povoljna epidemiološka situacija neko dulje vrijeme, i to ćemo dopustiti - poručio je Capak.

 

Objasnio je da je održavanje socijalne distance, ne samo u Hrvatskoj, već diljem svijeta, glavna mjera kojom se sprječava širenje koronavirusa. Otkrio je kada će se građani ponovno moći družiti i na udaljenosti manjoj od dva metra.

- Ja bih preporučio da tu socijalnu distancu još zadržimo. A kad dođe vrijeme, dakle, kad se situacija poboljša, onda ćemo razgovarati o tome je li moguće dopustiti više ljudi u svoju blizinu ili ne - rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Komentirao je činjenicu da se u nekim zemljama bolest ponovno javlja kod pacijenata koji su ju već preboljeli. Kazao je da je, s obzirom na broj oboljelih, taj broj mali.

- U ovom trenutku ne znam pravi odgovor na to pitanje. Takve situacije bi se trebale ispitati, kakva im je imunost, imaju li oni neki komorbiditet ili im je zbog liječenja neke osnovne bolesti imunitet slabiji, pa su zbog toga dobili reinfekciju. Pitanje je i ostaje li trajni imunitet nakon koronavirusne infekcije - kaže Capak.

Najčitaniji članci