News

Komentari 45

Capak: 'Realno je za očekivati da će turisti donijeti infekciju...'

Capak: 'Realno je za očekivati da će turisti donijeti infekciju...'

Kazao je i da se razmišlja o nekim promjenama vezano uz upute za državnu maturu jer su preporuke, koje su dali, ranije dali kad je situacija bila lošija nego sad...

Dogovorili smo hodogram s Državnim izbornim povjerenstvom. Oni nam daju koje sve postupke trebamo uokviriti u epidemiološki okvir. Napravili smo za predaju kandidatura, a sad radimo za predizborne skupove. Bit će gotovo za vikend. Sve će biti u okvirima sadašnje epidemiološke situacije, to znači da još postoji distanca, higijena i dezinfekcija - rekao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostujući u utorak u Dnevniku Nove TV.

Za kontakt kandidata s građanima za vrijeme predizborne kampanje rekao je:

- Iako imamo izvanrednu situaciju, još ne preporučam tu vrstu socijalnog kontakta. Preporučam pozdrav, naklon ili laktom.

Rekao je i kako je prilično realno očekivanje i strah da bi turisti sa sobom mogli u Hrvatsku donijeti koronu.

U mnogim zemljama, odakle nam dolaze turisti, situacije je puno gora nego kod nas. Realno je da nam netko donese infekciju. Važna je brza izolacija i izoliranje kontakata. Radimo na preporukama koje će vrlo detaljno propisati taj postupak. Još uvijek imamo nekih prijepora tko bi trebao doći provjeriti u objekt ima li doista osoba infekciju - rekao je.

Kazao je i da se razmišlja o nekim promjenama vezano uz upute za državnu maturu jer su preporuke, koje su dali, ranije dali kad je situacija bila lošija nego sad.

Sad razmišljamo da ublažimo, sad nemamo nijednu zaraženu osobu koja treba na maturu. i oni u samoizolaciji bi mogli pisati uz masku, ali sad nemamo nijednu osobu u samoizolaciji koja bi trebala pisati maturu - kaže Capak.

Govoreći o serološkim testovima, koji bi trebali otkriti koliko je ljudi u ukupnoj populaciji bilo zaraženo virusom, a da to možda nisu ni znali, odgovorio je kako rezultati otkrivaju prokuženost od dva posto.

Najčitaniji članci