News

Komentari 35

Capakova zamjenica: 'Nitko nije rekao da je treći val završio'

Capakova zamjenica: 'Nitko nije rekao da je treći val završio'

Ivana Pavić Šimetin kaže kako nitko nije rekao da je treći val epidemije završio već se radi o poboljšanoj situaciji u posljednja 2 tjedna. Kaže i kako se cijepljeni mogu zaraziti, ali u tom slučaju nemaju težih simptoma

Zamjenica Krunoslava Capaka Ivana Pavić Šimetin istaknula je kako sva cjepiva protiv korone koja se primjenjuju u Hrvatskoj pružaju zaštitu od težih oblika bolesti.

- Može li virus obitavati na sluznici usta, nosa i onda se širiti na drug osobe nije još ispitano. Dakle, osoba koja se cijepi može se zaraziti, ali ima bolji ishod te bolesti. Cijepljena osoba može biti zarazna, ali i biti zarazna bez znakova bolesti, odnosno niti ne znati da je zaražena. Prema tome, masku treba nositi i dalje, i onaj koji je cijepljen, i u društvu osoba koje se cijepe. To nošenje maske je zapravo više usmjereno na zaštitu drugih, a ne možda samog sebe koji sam se cijepio. No cijela ova borba protiv pandemije uči nas da zapravo moramo misliti prvenstveno na druge, a sebe staviti na drugo mjesto, rekla je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV.

Kaže kako ćemo moći prestati nositi maske kada procijepljenost stanovništva bude viša od 50 posto.

- Vjerojatno je to negdje iznad 50 posto, ali svakako takva da se smanji cirkulacija virusa u populaciji. A glavni indikator kada možemo manje nositi maske je zapravo kolika je cirkulacija virusa u populaciji, odnosno koliko imamo novooboljelih svakodnevno. Ta je situacija sad u nekakvoj silaznoj putanji - poručila je Pavić Šimetin.

Tvrdi da Krunoslav Capak nikad nije rekao da smo izišli iz trećeg vala epidemije.

- Nije niti rečeno da je treći val završio, niti je mišljeno da je treći val završio, samo se radi o tome da imamo posljednja dva tjedna poboljšanje u epidemiološkoj situaciji. Imamo određeno smanjivanje pa smo imali vrh sredinom travnja, a sad je situacija nešto bolja - rekla je Pavić Šimetin.

Kaže kako sva eventualna popuštanja mjera ovise o tome kakva će biti epidemiološka situacija.

- Ako bi se nastavilo ovo poboljšanje, uz pojačano cijepljenje koje imamo, može se očekivati kroz mjesec ili više da ta epidemiološka situacija bude povoljna i da se onda može razmišljati o nekakvim mjerama koje bi bile labavije i dozvolile veća okupljanja - poručila je Pavić Šimetin.

Najčitaniji članci