Obavijesti

News

Komentari 138

Carinice u Slavonskom Šamcu htjele mito od putnika: 'Što ću s krunama, idite na bankomat'

Carinice u Slavonskom Šamcu htjele mito od putnika: 'Što ću s krunama, idite na bankomat'

Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici, govori jedna i tako počinju 'pregovori' o mitu, te mu još govori da "kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj"

VIDEO

Dvije službenice carine na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uvjeravale su putnika da mu je jednostavnije da njima plati mito nego da se stvar zakomplicira, pa su mu navele sve komplikacije koje ga čekaju - prekršajna prijava, naplate velike kazna i još čekanje policije tri do četiri sata. Sve se to može čuti na audio snimci koja se pojavila na Youtubeu, ali koja je u međuvremenu uklonjena. Putnik je tajno snimao djelatnice, a jedna mu je čak rekla da mu nikako ne bi savjetovala da čeka policiju. On im potom govori da nema dovoljno novca u novčaniku, na što su ga uputile da se vrati u obližnje mjesto, vrlo vjerojatno je riječ o Slavonskom Šamcu i da na bankomatu podigne iznos kojeg su očekivale.

Točno mu objasnile gdje je bankomat

Službenice su naime uhvatile putnika kako je iz BiH u Hrvatsku htio prenijeti neprijavljenu robu i to kako se navodi, teglicu meda, bocu Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta. Jedna od njih mu na snimci govori da mu kazna za neprijavljenu robu sigurno ne bi ibla manja od 10.000 kuna. Potom dodaje da bi mogla biti i veća kad robu stave na vagu.

- Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici - govori jedna i tako počinju 'pregovori' o mitu, te mu još govori da "kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj", čime mu dodatno daju do znanja da za takvu 'uslugu' očekuju nekakvu nagradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Putnik kaže da ne stoji dobro s gotovinom, službenica odgovara da tu nemaju bankomat, a putnik potom govori da ima oko stotinjak eura, ali u švedskim krunama, točnije - ima 1500 švedskih kruna.

- Svaka čast švedskim krunima, ali što ćemo mi s njima? - kaže mu službenica.

Odbijaju švedske krune i šalju ga na bankomat u selu i točno mu opisuju gdje se nalazi. No, putnik se vratio i rekao da mu je kartica blokirana za inozemne transakcije. Nakon svega ga ipak puštaju, ali pod uvjetom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje ne smije unijeti u Hrvatsku.

Carinska uprava: Postupanje službenica je degutantno

Telegram se obratio Carinskoj upravi s upitom jesu li upoznati sa slučajem i što se oko toga poduzelo. Prenosimo njihov odgovor Telegramu.

- Carinska uprava upoznata je s konkretnom snimkom te da je odmah po saznanju pokrenula postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja. S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK. U ovome trenutku Carinska uprava je udaljila službenice s poslova graničnog carinskog nadzora. Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje. Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti - stoji među ostalim u njihovom odgovoru.

Još ste čitali na 24sata:

Mlada pjevačica želi zabraniti ulazak u klubove starijima od 40: 'Ne želim tamo sresti tatu'

Nives Celzijus na Mehunkinom vjenčanju istaknula bujne grudi

Za Lakijev sprovod skupljaju se donacije u zagrebačkom kafiću

Kaos u New Yorku: Podzemna i ulice pod vodom, proglasili su izvanredno stanje zbog Ide

Budi Banani oteli brata, nećaka su izrešetali, a kći mu novac troši na putovanja oko svijeta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!