Obavijesti

News

Komentari 128

Čeka nas hladan dan, u Splitu udari bure i do 120 km na sat

Čeka nas hladan dan, u Splitu udari bure i do 120 km na sat
47

Jutros je najhladnije bilo u Karlovcu, Ogulinu i Delnicama, čak -11 stupnjeva. Jaka bura puše u Dalmaciji. U Splitu su udari do 120 km na sat, a u Makarskoj 155 km

VIDEO

Zagreb se nakon snježnog kaosa u subotu, u nedjelju probudio osunčan ali s temperaturom od -2 stupnja. Najhladnije je ipak bilo u Karlovcu, Ogulinu i Delnicama u kojima je izmjereno -11 stupnjeva. 

U Delnicama je jutros izmjereno 89, a u planinskom selu Begovu Razdolju 118 centimetara snijega

 Snijeg je u većini zemlje prestao padati. Čeka nas vedar, sunčan i hladan dan, a slabog snijega može još biti poslijepodne u Slavoniji. Uz obalu kroz jutro jaka i olujna bura, koja će tijekom dana oslabiti. 

Udari bure u Splitu su i do 120 kilometara na sat pa su prekinute sve katamaranske linije na tom području. 

U subotu navečer zabijelio se Vrgorac, a snijeg nošen vjetrom s Biokova donio je i nekoliko pahulja u Makarsku.

Zbog hladnoće četvero mrtvih

Hladnoća je prouzročila smrt tri bolesna muškarca s područja Slavonije i jedne osobe u Pitomači pa se starijim osobama i kroničnim bolesnicima savjetuje da ne izlaze često van, a ako idu da se slojevito obuku te da nose obuću koja se neće klizati. 

- Glava neka bude zaštićena, a maramu i šal neka stave preko nosa i usta kako bi spriječili ulazak hladnog zraka u dišne puteve. Lijekovi se redovito trebaju piti, a u slučaju bilo kakvih poteškoća ili problema sa zdravljem, bilo bi dobro savjetovati se s liječnicima opće prakse - savjetuje Dr. Matija Rimac.

Doktorica Rimac posebno je naglasila da se alkohol po ovoj hladnoći treba izbjegavati.

Promet i dalje otežan

Promet je i dalje otežan. Za sva vozila zatvorena je dionica autoceste A1 od Svetog Roka do Maslenice te D8 od Senja do Svete Marije Magdalene. Za sav promet zatvoren je i most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku. 

Samo osobna vozila mogu autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, Jadranskom magistralom (D8) između Bakra i Senja i D25 Gospić-Karlobag, javlja HAK

U Zagrebu se normalizirao promet ZET-a. U subotnjoj mećavi u Zagrebu mnogi su tramvaji pretrpjeli oštećenja. 

I Zračna luka Pleso ponovno je otvorena. 

Osijek nagrađuje najljepšeg snjegovića

U Osijeku je u subotu palo 36 cm snijega, a na pojedinim mjestima prema Vukovaru ili u Baranji snježni zapusi bili su i do dva metra te praćeni snažnim vjetrom koji je puhao 80 km na sat. No, osim nekoliko sati blokiranog prometa cestom između Klise i Vukovara zbog vrlo visokih zapuha na čak 15 mjesta, promet je na istoku Hrvatske funkcionirao gotovo besprijekorno. 

Tramvaji u Osijeku su vozili tek s minimalnim kašnjenjem i to zbog učestalih smrzavanja skretnica. U nedjelju je osječki pauk, primjerice, već uklanjao nepropisno parkirane automobile. A gradski komunalni redari, po naputku gradonačelnika Krešimira Bubala, u nedjelju su ispisivali samo opomene zbog neočišćenog snijega ispred kuća.

Međutim, u ponedjeljak će se ispisivati novčane kazne onima koji to ne naprave! 

 - Mi smo cijelu subotu i nedjelju dobili stotine poziva volontera iz raznih udruga koji su spremni pomoći starijim i nemoćnim ljudima te im donijeti potrepštine za kuću i očistiti snijeg ispred ulaza. Skoro 50 ljudi čiste parkirališta, a na prometnice je bačeno 120 tona soli. Ponosan sam na funkcioniranje grada i svima čestitam na dobro obavljenom poslu - kaže gradonačelnik Bubalo.

Pritom je pozvao sve da se odazovu na "gradsko natjecanje" u pravljenju snjegovića, jer će se ocjenjivati i nagraditi najljepši snjegović. 

I poznati kipar i land art umjetnik Nikola Faller će obilne snježne padaline već danas početi pretvarati u atrakciju, jer je najavio stvaranje snježnih skulptura na nekom atraktivnom gradskom prostoru. Gradonačelnik Bubalo je rekao da će ga Grad financijski podržati u akciji.

Vatrogasci nisu imali nikakvih većih intervencija, no spremaju se za predstojeće dane skidati ledenice s krovova kuća i zgrada zbog najavljenih temperatura koje će biti i do 15 stupnjeva Celzijusa u minusu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije