News

Komentari 395

'Imamo dobru epidemiološku situaciju u RH. Razgovarali smo i o vraćanju učenika u škole'

'Imamo dobru epidemiološku situaciju u RH. Razgovarali smo i o vraćanju učenika u škole'

Beroš je komentirao i slučaj preminulog dječaka u Zagrebu. Rekao je kako je to najtužnija vijest od početka pandemije. Preminuo je najvjerojatnije od multisistemskog upalnog sindroma, objasnio je ministar zdravstva...

U nedjelju su na sastanku o situaciji s korona virusom u Hrvatskoj i eventualnom popuštanju mjera sudjelovali premijer Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Stožera i HZJZ-a. 

Ministar Beroš upravo daje izjave vezane uz sastanak te uz slučaj preminulog dječaka u bolnici Fran Mihaljević.

- Dječak je bio pozitivan na koronu, preminuo je najvjerojatnije od multisistemskog upalnog sindroma. Došlo je do prekomjernog upalnog odgovora u tijelu, i nažalost dječak je preminuo - kaže Beroš. Dodao je da je zatražio očitovanje te je dobio svu dokumentaciju.

- Ovo nije nešto što je novo, pedijatri su upoznati s tim. Ne mogu reći da je ovdje bilo ikakvih propusta - dodao je.

Beroš je komentirao i sastanak:

- Analizirali smo situaciju, i u Hrvatskoj i Europi te u pojedinim županijama. Naše stanje je trenutno iznimno zadovoljavajuće. Možemo razmišljati o nekoj relaksaciji mjera, za razliku od nekih drugih država. Jako je važno o ovome pričati, to je vrlo zahtjevan posao. Stavili smo mjere u jedan širi kontekst, pogotovo ekonomski. Mjere istječu 31.1., te ćemo idućeg tjedna još evaluirati stvari. Svi resori su dobili svoje zadatke te ćemo idućeg tjedna donijeti primjerene mjere. Pojavile su se i neke nove varijante virusa pa i to moramo uzeti u obzir - rekao je Beroš.

- Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikome ne brani da ide trčati, na primjer oko Jaruna ili da ide na Sljeme. No, i otvaranje teretana biti će tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna - dodao je.

- 'Jedan od zadataka je i rješenje povratka djece od petog do osmog razreda. Nastava online nije adekvatna. Ipak, epidemiolozi moraju sagledati rizik. Rizik nije samo boravak u školi već i odlazak i povratak iz škole. Imamo trenutno dobru situaciju, ali moramo sagledati širi kontekst - rekao je o nastavi.

- Tek ćemo za 2-3 tjedna nakon početka nastave moći evaluirati kakve su posljedice toga da učenici od 1-4 razreda idu na nastavu - zaključio je.

- Capak garantira da imamo dovoljno Pfizerovog cjepiva, cilj je procijepiti sve one koji su dobili prvu dozu - rekao je Beroš i dodao kako će osigurati građanima Hrvatske sve za očuvanje njihovog zdravlja.

 

Najčitaniji članci