News

Komentari 5

Čeka se potvrda je li omikron stigao u Hrvatsku: 'Zaraženi nisu putovali u Afriku'

Čeka se potvrda je li omikron stigao u Hrvatsku: 'Zaraženi nisu putovali u Afriku'

Trenutno se provodi analiza uzoraka dvije osobe za koje su PCR testom dobili visokosuspektnu sumnju da se radi o omikron varijanti

U Hrvatskoj je 4465 novih slučajeva zaraze, tisuću manje nego prošle subote, a preminule su 54 osobe. Trenutno se čekaju rezultati analize osoba za koje se sumnja na zarazu omikronom. Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a, danas je za RTL rekla da se radi o dvije oboljele osobe koje izgleda da su epidemiološki povezane, ali da s trenutnim podatcima ne znaju točan izvor zaraze.

- To su osobe koje se nisu vraćale iz rizičnih država južne Afrike za koje vrijede posebne epidemiološke mjere po povratku, nego su  cijele vrijeme u Zagrebu. Sada je važno sačekati rezultate sekvenciranja, PCR testom smo dobili visokosuspektnu sumnju da se radi o omikron varijanti, a za 72 sata očekujemo konačne rezultate- rekla je Petrović.

Dodala je kako je važno ispitati sve kontakte tih osoba, a za one s omikronom uvedene su posebne epidemiološke mjere. Te osobe neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju trebaju ići u karantenu, koja traje 14 dana, nakon koje se ponovno testiraju.

 

Najčitaniji članci