Obavijesti

News

Komentari 120

Čekaju godinu dana: Rodilišta su nam loša, a pomaka nema

Čekaju godinu dana: Rodilišta su nam loša, a pomaka nema
1

Ministarstvo zdravlja ispitalo je rodilišta nakon potresnih ispovijedi rodilja, izvješća još nema. Mnoge žene su zbog lošeg iskustva odlučile kako više ne žele rađati

VIDEO

Prošlo je više od godinu dana otkad je udruga Roda pokrenula akciju “Prekinimo šutnju”, u kojoj je više od sto žena s javnošću podijelilo svoja bolna i traumatična iskustva s porođaja. Ministarstvo zdravlja tad je žurno pokrenulo inspekcijski nadzor u rodilištima diljem Hrvatske, no iako su sve ispitali, službenog izvješća o rezultatima nadzora još nema.

- Izvješće ćemo objaviti čim ga budemo imali - kratko je rekao Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja. U udruzi Roda time su šokirani jer tvrde da su im u ministarstvu još u lipnju prošle godine na sastanku rekli da je inspekcija potvrdila velika odstupanja u pojedinim rodilištima kad je riječ o carskim rezovima, epiziotomiji ili pak o vađenju posteljice rukom iz tijela rodilje nakon porođaja.

- Rekli su kako je nadzor pokazao da se u nekim rodilištima takvi postupci redovito izvode, a u nekima u vrlo malim postocima. Usmeno smo to uspjeli doznati, no službeno još nema nikakvog odgovora. Pa koliko im treba da napišu izvješće - pita se Daniela Drandić, aktivistica udruge Roda, dodajući kako se boji da se želje rodilja u bolnicama i dalje ne uvažavaju i da im se ljudska prava krše.

- Propusta je bilo i u nadzoru jer su inspekciju rodilištima unaprijed najavljivali. Stanje se tako lako moglo prikazati boljim nego što ono ustvari jest - pojasnila je Drandić. Smatra da je najveći problem hrvatskog zdravstva što se ne ulaže dovoljno u edukaciju primalja i medicinskih sestara.

- Možemo imati najbolju opremu u rodilištima ako nemamo ljude koji je znaju koristiti. Svi znamo da primalje na porođajima obave 90 posto posla i da su one najzaslužnije da porođaji prođu u redu - govori Drandić dodajući kako su pala i obećanja ministra Siniše Varge o komunikacijskim tečajevima za medicinske sestre. Tvrdi da su tečajevi tek sporadično održani u onim bolnicama koje su bile svjesne tog problema.

Godinama su šutjele o svom iskustvu

Pokretanjem akcije “Prekinimo šutnju” žene su se ohrabrile i progovorile o svojim bolnim iskustvima. Mnoge su rekle da su ih tijekom porođaja omalovažavali, da njihove želje o načinu porođaja nisu poštivali, da su ih vrijeđali i puštali u nepodnošljivim bolovima. Jedna je rekla kako su je primalje ostavile u rađaonici i otišle na kavu. Pomogla joj je čistačica, koja ju je vodila kroz porođaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...