Obavijesti

News

Komentari 126

Čekali su 10 godina: 'Izdržat ćemo, živi u grob ne možemo...'

Čekali su 10 godina:  'Izdržat ćemo,  živi u grob ne možemo...'
7

Roditelji poginulih sestara Filipović konačno su dočekali pravdu. U Rijeci je uhićen Robert Žaja (46). On se slomio na detektoru laži i priznao da je skrivio tu kobnu nesreću prije 10 godina...

VIDEO

Na životu nas još drži misao da postoji zagrobni život te da su naše djevojke na nebu i čekaju nas. Izdržat ćemo jer živi u grob ne možemo, a onda ćemo cijelu vječnost biti s njima, rekao nam je u petak Dragutin Filipović. 

filipovic

Njegove kćeri Višnja (22) i Gordana (18) Filipović poginule su 15. prosinca 2006. Godinama su on i njegova supruga Ljubica slušali istu rečenicu: “Istraga je još u tijeku”. Bili su već umorni, shrvani i frustrirani. No konačno su dočekali pravdu. 

Naime, u četvrtak navečer, točno na desetu obljetnicu tragedije, policija je privela Roberta Žaju (46) iz okolice Rijeke. Kad su ga priveli, navodno se na ispitivanju slomio i priznao da je on kriv za nesreću koju je skrivio te pobjegao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U petak je priveden istražnom sucu u riječki Županijski sud.

POGLEDAJTE VIDEO: Privođenje Roberta Žaje

Rijeka: Privođenje osumnjičenog za smrt sestara Filipović Reporter: Meri Tomljanović

Posted by 24sata Video on 16. prosinca 2016

Određeno mu je 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka, i to bez mogućnosti obrane sa slobode uz jamčevinu. 

- Držite se, čuvajte se - bile su posljednje Višnjine riječi koje je izgovorila prijateljima dok ih je sve pokušavala spasiti i izbjeći sudar. 

Godinama su se širile glasine i javljali svjedoci koji su tvrdili da znaju tko je skrivio nesreću, tj. da se radilo o sinu poznatog riječkog poduzetnika. Roditelji pokojnih sestara bili su pod dojmom da se slučaj zataškava te ogorčeni što su im istražitelji sugerirali da šute o njihovim razgovorima i istrazi koja sve ove godine nije davala rezultate. Neutješni roditelji djevojaka rekli su da se istraga ponovno pokrenula tek kad ih je primio ministar policije Orepić. 

- Stvari su se pokrenule nakon što nas je na našu zamolbu prije šest mjeseci primio ministar Orepić. Saslušao nas je, a tada smo mu izložili sve dokaze. Ispričali smo mu sve što znamo te tražili da se glasine dokažu ili demantiraju. On je odmah oformio tim koji se primio posla i njihov trud napokon dolazi do rezultata. U istragu se ne miješam. Obaviješten sam da je osumnjičeni priveden, ali to je zasad sve. No napokon vidim neki rezultat te mi je drago da u policiji postoje i pošteni ljudi. Oni koji imaju volje istražiti sve i s kojima je lako komunicirati, što do sada nije bio slučaj - rekao je otac pokojnih sestara Dragutin Filipović. 

Dodao je kako im nije bilo lako deset godina čekati i ne znati krivca. 

- Da je tada bilo volje, truda, znanja i sposobnosti, kao što je to slučaj s ovim timom istražitelja, da je rađeno kako se sad radi i kako treba, sve se moglo otkriti još tada - rekao je Dragutin. 

Majka poginulih sestara, Ljubica Filipović šokirana je spoznajom da je riječ o čovjeku praktički iz susjedstva.

- Možda sam mu ovih godina dala milijun osmijeha, jer Metro u kojem sam radila je naslonjen na njegovo selo - govori Ljubica, a Dragutin dodaje: 'Teško je to, ideš gradom pa gledaš ljude, pa razmišljaš, možda je ovaj, a možda onaj'.

Inače, sestre su s tri mladića iz Rijeke te kobne večeri krenule za Zagreb, gdje je živio Višnjin dečko. Ona je vozila Toyotu Yaris autocestom Rijeka - Zagreb, a Gordana je sjedila odmah iza nje. Vozila je desnim trakom brzinom od oko 110 kilometara na sat. Stotinjak metara od benzinske postaje Ina - Čavle htjela je preteći kamion ispred njih. Izvukla se u lijevi trak i ugledala svjetla kako jure prema njima. Zakočila je i vratila vozilo natrag. Uspjela je izbjeći izravan sudar, no u prevrtanju je Višnja preminula, a Gordana, koja je ispala iz automobila kroz stražnje bočno staklo, podlegla je ozljedama idućeg dana. Svojom reakcijom Višnja je spasila život trojici prijatelja. 

Nel Pavletić/PIXSELL

Prema izvješću policije, u pitanju je bio tamnoplavi Renault Clio. 

Policija je tog dana imala više od 50 dojava za vožnju u suprotnom smjeru. Tijekom dugogodišnje istrage provjeravali su razne informacije. Kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskih istrazi, poseban policijski tim ispitao je sve vlasnike Clija u županiji. Pretpostavljali su da je vozač netko iz Rijeke ili okolice zbog načina na koji je vozio jer je bilo jasno da poznaje cestu. 

Policija je tada provela niz poligrafskih ispitivanja. Provjerili su čak 10.000 vozila i razgovarali s njihovim vlasnicima. Identificiranje osumnjičenog bilo im je otežano i zato što na njegovu automobilu više nije bilo vidljivih tragova štete.
Osumnjičeni Robert Žaja je u međuvremenu prodao Renault Clio, a auto je promijenio još tri vlasnika. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.