News

Komentari 11

Čekali su to više od 20 godina: Hrvatski studiji postali fakultet

Čekali su to više od 20 godina: Hrvatski studiji postali fakultet

Hrvatski studiji postali su fakultet, a privremeni obnašatelj dužnosti dekana bit će bivši ministar Pavo Barišić. Time je napokon okončana saga oko statusa ove ustanove koja traje više od dva desetljeća

Hrvatski studiji postali su fakultet, a privremeni obnašatelj dužnosti dekana bit će bivši ministar Pavo Barišić

Kako piše Srednja.hr, senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je izglasao osnivanje Fakulteta hrvatskih studija.

Barišić će biti vršitelj dužnosti dekana, dok delegacija, koja je danas također izglasana, ne izabere novog dekana. Među ljudima koji će birati novog dekana nalazi se 34 zaposlenika i 6 studenata koje je predložio Studentski zbor Hrvatskih studija. 

Time je napokon okončana saga oko statusa ove ustanove koja traje više od dva desetljeća.

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa.

Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima i ranije su se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.

Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Najčitaniji članci