Obavijesti

News

Komentari 57

'Čekamo političke aktere i stranke da nastave pregovore'

'Čekamo političke aktere i stranke da nastave pregovore'
1

Iako prvi pokušaj konstituiranja Sabora nije uspio, Leko kaže kako to ne znači da se do slijedećeg pokušaja neće naći većina koja će htjeti konstituirati Sabor

VIDEO

Predsjedavajući Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u četvrtak da ne zna na temelju čega je savjetnik predsjednice za ustavna pitanja Vladimir Šeks ocijenio da predsjednica može "presjeći gordijski čvor" te raspisati nove izbore ili imenovati privremenu nestranačku vladu budući da je postupak precizno uređen Ustavom.

Komentirajući tezu da je Ustav nedorečen u situaciji kad nema dogovora o većini kao i Šeksovu ocjenu, Leko je u razgovoru za televiziju N1 rekao da Šeksa uvažava kao stručnjaka, ali da ne zna na temelju čega je dao takvu ocjenu.

"Mislim da je postupak sada vrlo precizno uređen Ustavom, mislim da su to članci od 108 do 111 ili 112 koje treba konzultirati i provesti u praksu“, kazao je Leko koji je u četvrtak prekinuo sjednicu jer izabranim zastupnicima nije pošlo za rukom izabrati predsjednika i konstituirati Sabor.

Leko smatra da Ustav "nije nedorečen" u takvim situacijama. "Naša zadaća je poštivati odredbe Ustava oko konstituiranja novoizabranih tijela hrvatske državne vlasti", rekao je Leko koji drži da je saborski Poslovnik to predvidio "dobrom interpretacijom", a postoji, kaže, i demokratsko iskustvo u svim fazama konstituiranja tijela u Saboru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako prvi pokušaj konstituiranja Sabora nije uspio, Leko kaže kako to ne znači da se do sljedećeg pokušaja neće naći saborska većina koja će htjeti konstituirati Sabor.

"Čekamo političke aktere, stranke i koalicije da nastave pregovore kako bi našli većinu koja može osigurati izbor predsjednika Sabora", rekao je Leko.

Na pitanje znači li to da predsjednica više neće pozivati nego sada on poziva na nastavak sjednice, Leko je rekao da je predsjednica iskoristila, odnosno primijenila Ustav koji joj daje pravo i dužnost da sazove zasjedanje Sabora na konstituiranje.

"Ona je to učinila, mi smo u skladu s tom odlukom sazvali konstituirajuću sjednicu, ali, nažalost, nismo u prvom pokušaju uspjeli", rekao je.

Upitan kako objašnjava da Domoljubna koalicija nije podržala Roberta Podolnjaka iz Mosta za predsjednika Hrvatskog sabora, a nisu dali svog kandidata, Leko je odgovorio kako ne bi ulazio u špekulacije što radi pojedina politička opcija.

"Mogu reći samo da smo danas na visokoj demokratskoj razini pokušali izabrati predsjednika Sabora i konstituirati Sabor. Mislim da je pokušaj bio u dobroj vjeri i namjeri i u skladu s Poslovnikom i zakonom", ocijenio je.

Na pitanje može li predsjednica dati mandat nekome tko nema 76 zastupnika, Leko je odgovorio da će predsjednica odlučivati u skladu s demokratskim standardima. "Ona će provesti postupak konzultacija, utvrditi tko je po njezinom mišljenju najsigurniji da u prvom mandatu od 30 dana pokuša složiti većinu pa u drugom i onda će odlučiti da ima ili nema šanse da se formira vlast te će koristiti svoje pravo i raspisati izbore", zaključio je Leko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag