Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Čelnici EU dogovorili fiskalni pakt, ali ne i promjene ugovora

Među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska rekle su ne izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo konzultirati svoj parlament

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell

Čelnici Europske unije okupili su se u četvrtak navečer u Bruxellesu. Sastanak su započeli neformalnom večerom, glavna tema bila je dužnička kriza u eurozoni. Dogovorili su nova fiskalna pravila koja će nametnuti čvršću proračunsku disciplinu. Usuglasili su se i o automatskim sankcijama za prekršitelje proračunskih pravila u eurozoni, osim ako tri četvrtine članica ne glasuje protiv, prenosi HTV.

Taj dogovor prihvatit će tek 17 članica monetarne unije i eventualno još šest zemalja. Među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska rekle su ne izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo konzultirati vlastiti parlament.

Predviđen je i početak funkcioniranja stalnog interventnog stabilizacijskog fonda od srpnja 2012. godine. U njemu bi trebalo biti 500 milijarda eura. Mehanizam bi imao mogućnost izravne dokapitalizacije bankarskih institucija i imao bi karakteristike kreditne institucije. Fond bi trebao nastaviti funkcionirati do sredine 2013. godine. 

Summit formalno počinje danas, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju.

Srbiji status kandidata u ožujku 2012.

Europski lideri danas odlučuju i o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Iz Vlade Srbije poručuju da je Beograd ispunio sve uvijete za dobivanje statusa kandidata, ali epilog zna samo njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će na summitu odlučiti hoće li otključati europsku bravu za Srbiju. Prema posljednjim informacijama, EU planira odgoditi odluku o davanju statusa kandidata Srbiji do ožujka 2012.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message