Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Čelnici zemalja EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu

Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su u četvrtak, nekoliko sati prije početka samita EU-a, novi dogovor kojim je najsporniji dio zamijenjen novim pristupom

Brexit
Foto: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL
3 komentara

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a. 

"Europsko vijeće podržava sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, Europske zajednice za atomsku energiju. Na temelju toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 1. studenoga 2019. kako bi se osigurao uređen izlazak", kaže se u zaključcima koje su usuglasili čelnici 27 država članica.

"Blizu smo kraja procesa, sada čekamo glasovanje u Europskom parlamentu i britanskom parlamentu", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

EU Summit in Brussels OSTAJU UPITNICI... Brexit u zadnji čas: Johnson se dogovorio, ali tu priči nije kraj

Britanski parlament će iznimno zasjedati u subotu i raspravljati o postignutom dogovoru.
"Mi smo spremni za ratifikaciju, politički i tehnički, sada je loptu na britanskoj strani igrališta", dodao je Tusk.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ono što je dogovoreno "više od sporazuma, da osigurava pravnu sigurnost za probleme koje je stvorio Brexit".
Čelnici EU27 također su potvrdili i tekst političke deklaracije o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.
"Europsko vijeće ponavlja odlučnost Unije da s Ujedinjenom Kraljevinom uspostavi što je moguće tješnje partnerstvo u skladu s političkom deklaracijom", kaže se u zaključcima.

Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su u četvrtak, nekoliko sati prije početka samita EU-a, novi dogovor kojim je najsporniji dio za London, "backstop" za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske zamijenjen novim pristupom.

Novim dogovorom promijenjen je "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May. U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Conservative Party Conference JUNCKER OBJAVIO Postigli dogovor oko Brexita: 'Gdje ima volje, ima i dogovora'

Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, rekao je glavni europski pregovarača Michel Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za rebe, pravila o državnim potporama.

Subota - ključni dan za Brexit u britanskom parlamentu 

Britanskog premijera Borisa Johnsona u subotu čeka dan odluke u parlamentu nakon što je u četvrtak u zadnji trenutak s Bruxellesom postigao dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije kojem se protive njegovi sjevernoirski saveznici. 

Parlament će na izvanrednoj sjednici u subotu glasati o prihvaćanju Johnsonovog dogovora. Britanci bi EU trebali napustiti 31. listopada. 

"Uvjeren sam da će moji kolege u parlamentu kada prouče ovaj sporazum željeti u subotu glasovati za njega i danima nakon toga", rekao je Johnson novinarima nakon summita u Bruxellesu gdje su čelnici Europske unije odobrili novi sporazum o Brexitu.

Kazao je kako bi zastupnici trebali izraziti demokratsku volju naroda i provesti Brexit.

"Mislim da nema razloga za odugovlačenje. Trebali bismo to učiniti i provesti ga do 31. listopada", rekao je Johnson. 

No Johnsona, čija Konzervativna stranka nema većinu u donjem domu domu britanskog parlamenta u kojem sjedi 650 zastupnika, u tom iznimno podijeljenom tijelu čekaju protivnici koji će pokušati provesti odgodu Brexita i raspisivanje novog referenduma o članstvu u EU-u. 

Opcija je i rušenje vlade kako bi pregovore o izlasku preuzele druge političke opcije. 

Parlament će zasjedati u subotu od 8 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu. Bit će to prva izvanredna sjednica od 1982. kad se raspravljalo o argentinskoj invaziji na Falklandsko otočje. 

Johnson će se obratiti zastupnicima, pa će uslijediti 90 minuta duga rasprava i glasanje. 

Ono će zadovoljiti samo prvi dio kriterija potrebnog za ratifikaciju sporazuma. Da bi se ona dovršila potrebno je i izglasavanje zakona do 31. listopada. 

Johnson tvrdi kako je postigao „izvrstan” novi dogovor, a glasanje u subotu predstavlja kao izbor između njegovog sporazuma i izlaska bez dogovora. Drugi tvrde kako je izbor kompleksniji. 

Potrebno 318 ruku

Ako zastupnici prihvate novi dogovor Johnson može provesti plan izlaska 31. listopada. Ako bude odbijen, britanski premijer bi mogao tražiti dozvolu da 31. listopada izvede Britaniju iz EU-a bez sporazuma. 

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) najavila je da neće podržati dogovor, kao i oporbeni laburisti, Škotska nacionalna stranka i liberalni demokrati. 

Ako izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije odobrenje za izlazak bez njega, zakon od Johnsona zahtijeva da napiše pismo Bruxellesu u kojem traži još vremena za pregovore, čime se Brexit odgađa do 31. siječnja 2020. godine. Tada će EU-om predsjedati Hrvatska. 

Britanska vlada je najavila i da će poštovati taj zakon i da će Britanci izaći iz EU-a 31. listopada, štogod se dogodilo, a premijer nije objasnio kako će provesti ta dva proturječna koraka. 

Za prihvaćanje sporazuma Johnsonu je potrebno 318 ruku. Ta brojka je manja od 326, što odgovara minimalnoj većini u parlamentu sa 650 zastupnika, jer irski Sinn Fein ne zasjeda, četiri predsjednika ne glasuju, te se ne računaju ni četiri onih koji broje glasove.

Premijerova Konzervativna stranka nema većinu u parlamentu i nije ujedinjena oko toga što je najbolji plan za Brexit. Konzervativci imaju 288 zastupnika i očekuje se da će većina njih glasati za sporazum. 

No postoji i frakcija čvrstih zagovornika Brexita koji bi se mogli pobuniti ako budu smatrali da dogovor ne nudi dovoljno jasan razlaz s EU-om. Taj blok može imati i do 80 članova, a baza mu se sastoji od njih 28 najvjernijih. Nije moguće predvidjeti kako će blok glasati. 

Deset zastupnika DUP-a ključni su za Johnsonove šanse za uspjeh. Ta stranka je ugovorom ujedinjena s konzervativcima, no tvrdi da ne može podržati ovakav sporazum. Očekuje se da će njihova odluka utjecati i na glasove nekih konzervativaca. 

Ne zna se ni kako će glasati 21 konzervativaca koje je Johnson u rujnu izbacio iz stranke jer su se usprotivili njegovom planu izlaska sa ili bez sporazuma. Neki bi mogli podržati njegov dogovor, drugi će ga vjerojatno odbiti i podržati odgodu i novi referendum. 

Jeremy Corbyn, čelnik laburista koji broje 244 zastupnika, najavio da ni oni neće podržati dogovor.

Dio pobunjenika laburista zagovara Brexit i podržali su ranije pokušaje sporazuma i oni su ključni za prihvaćanje novog sporazuma. Johnsona bi mogla podržati i veća skupina od oko 20 laburista koji žele da Britanci izađu sa sporazumom. 

Većina ostalih stranaka glasat će protiv. To je 35 zastupnika škotskih nacionalista, 19 liberalnih demokrata i ostatak sačinjen od manjih stranaka i neovisnih. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message