News

Komentari 100

Čelnik HEP-a: Zatražit ćemo poskupljenje grijanja od 37%

Čelnik HEP-a: Zatražit ćemo  poskupljenje grijanja od 37%

U četvrtak na snagu stupa novi Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti prema kojem donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na HERA-u

Hrvatska elektroprivreda će poslati zahtjev Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) za poskupljenje grijanja, najavio je to u srijedu Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a, javlja HRT

To će napraviti u četvrtak jer tada na snagu stupa novi Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti prema kojem donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na HERA-u. 

- HEP je danas u situaciji da nešto što ima cijenu 100 prodaje za 40. To je tijekom niza godina rezultiralo izuzetno velikim gubitkom - rekao je Koračević. 

Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade, je pak na pitanje što očekuje od novog zakona rekao da je taj zakon dio trećeg paketa energetskih zakona koji EU uvodi i implementira od 2009. 

Grijanje će, ako to odobri HERA poskupjeti vjerojatno u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću i to za oko 37 posto.  

Gradonačelnik Velike Gorice: To je harač nad hrvatskim narodom

- Stupanjem na snagu ovog zakona Vlada je postigla svoj cilj, punjenje HEP-ovih proračunskih rupa na teret Velikogoričana.  Nažalost, već je postala uobičajena praksa da SDP-ova Vlada sve probleme s kojima se suočava rješava na račun građana – od povećanja stope PDV-a, poskupljenja struje, sada grijanja, a i uvođenjem novih poreznih nameta. Jednom riječju, Vlada Zorana Milanovića provodi harač nad hrvatskim narodom -  naglasio je u priopćenju gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. 

- Ovim putem još jednom javno osuđujem neopravdani zahtjev i preveliko poskupljenje koje će pogoditi Velikogoričane. U nekoliko sam navrata istaknuo da je poskupljenje za Veliku Goricu neopravdano i nepravedno u odnosu na druge gradove, jer je i sada cijena koju plaćaju Goričani veća od one koju plaćaju stanovnici Zagreba ili Siska - tvrdi gradonačelnik Velike Gorice.

Najčitaniji članci