Obavijesti

News

Komentari 60

Čelnik HEP-a Zlatko Koračević dobio je povlaštenu mirovinu

Čelnik HEP-a Zlatko Koračević dobio je povlaštenu mirovinu
1

Zlatko Koračević otišao je u mirovinu iako je u tom trenutku znao da će postati čelnik HEP-a. Tvrdi da je to svjesno učinio jer bi inače dva mjeseca bio bez primanja

VIDEO

HNS-ov zastupnik Zlatko Koračević prije deset dana imenovan je predsjednikom uprave HEP-a, ali si je prije toga osigurao povlaštenu saborsku mirovinu koju je uživao skoro dva mjeseca. Sada će je zamrznuti i vratiti se na posao, piše Novi list.

Sabor je 16. siječnja, kad se znalo da Kukuriku koalicija namjerava ukinuti zastupničke mirovine, objavio popis 46 zastupnika iz prethodnog saziva koji su podnijeli zahtjev za povlaštene mirovine. Na tom popisu nije bilo Koračevićevo ime. Spomenuti popis izazvao je zgražanje u javnosti, pogotovo kad je otkriveno da se tada šest aktualnih zastupnika privremeno umirovilo kako bi osiguralo povlaštene mirovine. No, prošloga petka, točnije osam dana otkako ga je Vlada imenovala predsjednikom uprave Hrvatske elektroprivrede, Koračević je primio rješenje o zastupničkoj mirovini.

Dok priznaje da je podnio takav zahtjev, Koračević niječe da mu je on i odobren. Izjavio je kako se namjeravao koristiti pravom bivših državnih dužnosnika da pola godine primaju cijelu plaću i još šest mjeseci 50 posto tog iznosa. Iako je četiri godine bio zastupnik, tvrdi da pojma nije imao da u Zakonu o obvezama i pravima dužnosnika piše da to pravo nemaju bivši dužnosnici koji su ispunili uvjete za mirovinu. A Koračević ih je ispunio jer ima 57 godina, minimum je bio 55, više od 20 godina radnog staža i odradio je više od polovice saborskog mandata. Tada je njegov zahtjev bio odbijen pa su mu ostale tri opcije: odlazak u mirovinu, zapošljavanje ili prijava zavodu za nezaposlene. Odlučio se na mirovinu iako je u tom trenutku znao da će postati šef HEP-a.

- Naravno, bio sam tada svjestan da sam kandidat za direktora HEP-a i da ću, ako se to realizira, morati zamrznuti mirovinu i zasnovati radni odnos u tom poduzeću. Međutim, mirovinu sam zatražio jer se s tim imenovanjima nikada ne zna, ništa nije gotovo dok ne budu objavljeno. Osim toga, Vlada me za direktora imenovala krajem veljače, a zadnju zastupničku plaću primio sam u siječnju i to za 22 dana jer mi je mandat prestao 22. prosinca. To znači da bih više od dva mjeseca bio bez ikakvih primanja, a ja ipak imam neku odgovornost prema svojoj obitelji i djeci - pojasnio je Koračević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...