Obavijesti

News

Komentari 66

Čemu onda Zakon? Ne radi jer joj neće priznati zanimanje...

Čemu onda Zakon? Ne radi jer joj neće priznati zanimanje...
4

Ministarstvo ima Zakon o reguliranim profesijama iz 2011. koji bi trebao Ines Lukačević (34), odgojiteljici iz Njemačke priznati profesiju, no zakon se ne provodi

VIDEO

U Hrvatsku sam došla 2000. iz Njemačke, gdje sam završila za državno priznatu odgojiteljicu. Ne mogu se zaposliti jer mi država nije priznala profesiju, govori Ines Lukačević (34) iz Kutine. 

Ponadala sam se da će, nakon što uđemo u EU, napokon priznati moju kvalifikaciju jer bi sada trebale biti jednakovrijedne. No to se još nije dogodilo, kaže razočarano Ines

Kod priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, s kojom u Njemačkoj može raditi u vrtiću, ali i otvoriti privatni, naišla je samo na probleme. Pri nostrifikaciji 2000. uputili su je da mora dovršiti srednjoškolsko obrazovanje jer je netko pogrešno pročitao naziv škole. 

Obratila se Ministarstvu znanosti pa Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, gdje su joj rekli kako njena škola ne spada u visokoškolsko obrazovanje nego u regulirane profesije. 

- Ponadala sam se da će, nakon što uđemo u EU, napokon priznati moju kvalifikaciju jer bi sada trebale biti jednakovrijedne. No to se još nije dogodilo - govori razočarano Ines. 

Vlada je propis trebala donijeti još prije dvije godine, ali nije

Na kraju su je uputili na Agenciju za odgoj i obrazovanje, gdje kažu kako su u pat poziciji. Prema Zakonu o reguliranim profesijama iz 2011., Vlada je trebala u roku od šest mjeseci donijeti odgovarajuće propise. 

- Do današnjeg dana većina navedenih propisa nije donesena, pa tako niti poseban propis koji bi ovlastio agenciju kao nadležno tijelo za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija – kažu u Agenciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk