Obavijesti

News

Komentari 158

Centar Simon Wiesenthal traži smjenu ravnatelja iz Šibenika

Centar Simon Wiesenthal traži smjenu ravnatelja iz Šibenika
1

Centar Simon Wiesenthal uputio je prosvjedno pismo u kojem traži smjenu Josipa Belamarića, ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku, nazivajući ga simpatizerom ustaša

VIDEO

Centar Simon Wiesenthal uputio je prosvjedno pismo hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, zahtijevajući hitnu smjenu Josipa Belamarića, ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku koji je zabranio izložiti panoe s prikazima partizana i ustaških zločina protiv Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista u sklopu međunarodne izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’, zbog čega je izložba napustila Šibenik.

Efraim Zuroff, direktor za Istočnu Europu u Centru Simon Wiesenthal, u pismu Tini Krce, opunomoćenoj ministrici i privremenoj otpravnici poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, upozorava na opasnost od prepuštanja obrazovanja srednjoškolaca simpatizerima ustaša.

- Pretpostavljam da ste itekako svjesni ustaških zločina i da prepoznajete važnost učenja hrvatske djece o opasnostima nacionalističkog ekstremizma - stoji u pismu kojim se Krce obavještava o zgroženosti Centra Simon Wiesenthal time što je jedna srednjoškolska ustanova u Šibeniku ‘povjerena simpatizerima ustaša’.

- Nadamo se da će gospodin Belamarić biti smijenjen sa svoje funkcije u najskorijem mogućem roku. Ako ne bude smijenjen, to će biti pokazatelj da je nostalgija za ustašama savršeno legitimna u današnjem hrvatskom školskom sustavu, navodi Zuroff.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prekinuli izložbu o Anni Frank zbog slika ustaša i partizana

Podsjetimo, međunarodna izložba “Anna Frank – povijest za sadašnjost”, u organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja je gostovala u 40 država svijeta, nije se dugo zadržala u Šibeniku.

Otvorena 17. siječnja u Tehničkoj školi u Šibeniku, trebala je ostati do 10. veljače, no nakon samo dva dana se iselila. Razlog – odbijanje ravnatelja Josipa Belamarića da u sklopu izložbe izvjesi panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu.

- Mi smo htjeli izložbu o Anni Frank i Holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a, koji su organizatori zajedno s Kućom Anne Frank u Amsterdamu, ultimativno su tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano - rekao je ravnatelj Belamarić za TRIS.

U programu izložbe jasno, među ostalim, stoji: “Ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, ova izložba obogaćuje se sadržajima lokalnog karaktera vezanih za temu same izložbe, pa je tako sadržaj za ovu prigodu obogaćen originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom tema vezanih za izložbu.” 

- U regijama koje su imale recentne sukobe ta se izložba nadopunjuje lokalnim panelima. Tako je izložba u Hrvatskoj uz 32 panela dobila i 6 lokalnih panela. Osnovna ideja izložbe je pratiti položaj djece u vrijeme sukoba, genocida i ratova općenito. U Hrvatskoj je do sada prikazana na 23 lokacije. Posebna vrijednost izložbe je to što posao vodiča obavljaju upravo učenici kao vršnjački edukatori - rekao je prof. Miljenko Hajdarović, autor hrvatskog dijela izložbe.

- Nisam znao da je koncept izložbe takav, nego sam očekivao samo panoe koji su vezani isključivo uz Annu Frank - kazao je kraju Josip Belamarić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a