Obavijesti

News

Komentari 235

Orban napustio summit: 'Dao sam prijedlog, nisu poslušali'

Orban napustio summit: 'Dao sam prijedlog, nisu poslušali'
8

Orban je rekao da ne zna zašto je došao jer Mađarska više nije na balkanskoj ruti. Smatra da treba prekinuti politiku otvorenih granica i čuvati granice Schengena

VIDEO

>>> Najnovije informacije

23.34 S briselske večere procurio je draft dokumenta u kojem su navedene mjere za ublažavanje posljedica migrantske krize koje bi, ukoliko ih zemlje sudionice summita usvoje, trebale biti operacionalizirane već sutra.

U dokumentu se ističe da se sve mjere moraju početi primjenjivati unutar 24 sata.

23:11 Prema neslužbenim informacijama, predstavnici zemalja s balkanske izbjegličke rute trebali bi nakon maratonskih pregovora, koji su započeli danas oko 17 sati, potpisati izjavu koja predviđa uvođenje nove Frontexove operacije na vanjskim granicama između Grčke, Makedonije i Albanije, javlja Telegram.

Frontex, europska agencija za nadzor vanjskih granica Unije, već provodi operacije u Sredozemnom moru, u kojima sudjeluje i Hrvatska sa svojim vojnim i policijskim snagama te brodovima.

Implementacija tih mjera trebala bi započeti već u ponedjeljak, doznaje se iz Bruxellesa.

Orban: Došao sam kao promatrač

Mađarski premijer Viktor Orban prvi je izašao sa summita u Bruxelles, a novinarima je kratko odgovorio da zapravo ne zna zašto je došao.

- Zašto sam tu? Dobro pitanje... Mađarska više nije na balkanskoj ruti, tako da sam tu došao u svojstvu promatrača. Nadam se da ćemo prekinuti s politikom otvorenih granica i čuvati granice Schengena. Ja sam osobno predložio da se svi ujedinimo i pokušamo obraniti grčku granicu, ali nitko me nije slušao - rekao je Orban.

VIDEO


Milanović: Došao sam konstruktivno razgovarati

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da na summitu zemalja koje se nalaze na balkanskoj migrantskoj ruti očekuje konstruktivne razgovore u Bruxellesu o migrantskoj krizi, a ne usvajanje neprovedivih zaključaka.

"Očekujem konstruktivne razgovore, to je temeljni razlog zašto sam došao u nedjelju popodne i propuštam izbornu kampanju. Došao sam razgovarati, a ne usvojiti zajedničke zaključke sastanaka koji ne vode nikamo. Mi bismo mogli lako prihvatiti nacrt. Dakle, ako se zemlje obvežu da neće prebacivati drugim zemljama u lancu a bez točnog odobrenja  tih zemalja, onda za Hrvatsku nema rizika, jer smo četvrti u lancu", rekao je Milanović novinarima po dolasku na mini summit u Bruxellesu.

U nedjelju popodne u Bruxellesu su se na poziv predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera okupiti čelnici osam zemalja članica EU-a i triju nečlanica, kako bi pokušali dogovoriti bolju suradnju svih zemalja koje se nalaze na migrantskoj ruti od Grčke do Njemačke.

REUTERS/Pixsell

Na tom mini-summitu sudjeluju hrvatski premijer Zoran Milanović, austrijski kancelar Werner Faymann, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras, Mađarske Viktor Orban, Slovenije Miro Cerar, Srbije Aleksandar Vučić te predsjednici Rumunjske Klaus Iohannis i Makedonije Gjorge Ivanov, a naknadno je pozvan i albanski premijer Edi Rama.

Milanović je ponovio da rješenje treba tražiti na grčko-turskoj granici i tamo zaustaviti priljev migranata, istaknuvši da nije moguće poštovati schengenska pravila kada ljude nekontrolirano i masovno ulaze.

REUTERS/Pixsell

Cerar: Komunikacija s Hrvatskom je bila loša, mi nismo krivi

Cerar je rekao da od ovoga summita očekuje konkretan akcijski plan koji može biti brzo proveden jer će se u suprotnom "Europa početi raspadati".

Na upit, što očekuje od Hrvatske, Cerar je odgovorio da očekuje da se " počne ponašati drukčije nego što se dosad ponašala".

"Komunikacija s Hrvatskom je bila loša ili je nije bilo, a to nije naša krivica. Očekujem od Hrvatske da ne šalje ljude u Sloveniju na disperziran način, a da nas obavještava gdje ih možemo očekivati, nego ih gura u rijeke, preko granice, gladne i umorne. Mi doista očekujemo uspostavu suradnje u skladu s europskim vrijednostima", rekao je Cerar.

Orban: Spreman sam prenijeti naša dobra iskustva

Orban je rekao da je na ovaj sastanak došao kao promatrač jer njegova zemlja više nije na migrantskoj ruti.

"Spreman sam prenijeti naša dobra iskustva ako to netko želi, a to je kako poštovati međunarodna pravila i obveze. Nadam se da će se ovoga popodneva okončati s politikom otvorenih granica, što je potpuno protiv Schengena te s politikom pozivanja migranata".

Merkel se nada zajedničkom dogovoru

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila nadu da će se na sastanku naći zajednički dogovor  za problem migranata.

Samo dva tjedna nakon summita EU-a o migrantima ovaj mini summit tražila je Merkel, rekli su diplomati.

Mnogi ga vide kao pokušaj Junckera i Merkel da izvrše pritisak na države središnje i jugoistočne Europe da surađuju međusobno u upravljanju migrantskim valom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)