Obavijesti

News

Komentari 16

Mladen Markač: Bilo me strah da Tuđman ne vidi dim iz vlaka

Mladen Markač: Bilo me strah da Tuđman ne vidi dim iz vlaka
8

Markač je na suđenju za ubojstvo u Gruborima rekao kako specijalna policija nije imala nikakav razlog za postupanje. General Čermak se na sudu nije pojavio

VIDEO

Mladen Markač sjeo je u klupu za svjedoke na suđenju za ratni zločin u selu Grubori 1995. godine. Sudu  je rekao kako mu je taj slučaj jako dobro poznat jer je zbog njega bio u haškom pritvoru. U vrijeme počinjenja zločina Markač je bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zapovjednik specijalne policije. 

HV i MUP su zbog opasnosti od zaostalih mina započeli akciju čišćenja terena, a izvješća su se slala u Glavni stožer HV-a i tadašnjem ministru Jarnjaku. Markač je rekao kako su prije akcije "Oluja - obruč"  imali karte s procjenama obavještajne službe 'gdje su mine i zaostali teroristi'.

- Večer prije Grubora obavljena je priprema. Izdvojeno je 560 specijalaca, a za zapovjednika je određen Zdravko Janjić. Akcija se radila kvadrat po kvadrat i svi smo imali svoje zaduženje - rekao je Markač. 

Dodao je kako je imao potpuno povjerenje u suradnike i nikad nije provjeravao njihove informacije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bojali smo se napada iz šuma i zato smo morali čistiti taj teren od terorista. To je bila glavna zadaća specijalne policije - rekao je i dodao kako kako nije znao u vrijeme te akcije da tadašnji zapovjednik ATJ Lučko Josip Čelić nije na terenu. 

Kazao je da taj dan nije znao za Grubore te da je izvješće napisano i poslano u Zagreb. 

- Drugi dan me zvao general Červenko i pitao što se dogodilo u Gruborima - rekao je Markač. Kazao je kako je Željka Sačića poslao u policijsku postaju u Knin i rekao mu da provjeri što se dogodilo. Sačić ga je  nazvao idući dan  i rekao da je  policija dobila dojavu za paljevinu, ali za žrtve nisu znali. Istaknuo je kako specijalci nisu imali razlog za bilo kakvo postupanje. 

Policija je čekala predstavnike međunarodne zajednice da izađe na teren.

Nastavio je rekavši da je dao nalog Janjiću, s kojim se sastao nakon prolaska Vlaka slobode, da napiše izvještaj o Gruborima.

Dodao je da je vidio dim kad je prolazio Vlak slobode i da ga je bilo strah da predsjednik Tuđman to ne vidi jer bi ih onda sve napao.

Nakon povratka u Zagreb zatražio je od vođe ATJ Lučko da naredi zapovjednicima svih grupa da napišu izvješće o Gruborima.

Na sudu je upitan i za očitovanje iz '96. za koje je rekao da ga nije nikad napisao niti su to njegove riječi. Dodao je da očitovanje nije bilo u službenoj dokumentaciji nego se pojavilo tek kasnije na suđenju u Haagu. Markač je kazao da ga za te spise nitko nije pitao sve do 2001.

Čermak poziv nije dobio

Umirovljeni general Ivan Čermak na suđenje nije došao jer mu poziv za svjedočenje nije ni dostavljen.

Ubijeno šest starijih srpskih civila

U Gruborima je nakon akcije Oluja 1995. godine ubijeno šest starijih srpskih civila.

Za zločin uoči prolaska "Vlaka slobode", kojim je hrvatski državni vrh nakon oslobađanja toga područja išao za Split, terete se bivši policijski specijalci Frano Drljo i Božo Krajina

Optužen je bio i Igor Beneta, no on se u travnju 2011. objesio. Iako je policija kazala kako se radi o samoubojstvu, ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić izrazio je sumnji da je Beneta ubijen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić