News

Komentari 78

Češki predsjednik: Izbjeglice bi nam mogle donijeti zarazu...

Češki predsjednik: Izbjeglice bi nam mogle donijeti zarazu...

Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je kako prijem izbjeglica na teritorij Češke nosi tri rizika a to su širenje zaraznih bolesti, terorizam ISIL-a i stvaranje novih geta

Prvi čovjek Češke Miloš Zeman uvjeren je da izbjeglice s Bliskog istoka i sa sjevera Afrike mogu donijeti samo teror bolest i getoizaciju.

 - Prijem izbjeglica na teritorij Češke nosi sa sobom tri velika rizika a to su širenje zaraznih bolesti, terorizam Islamske države i stvaranje novih geta - uvjeren je Zeman jer bi po njegovu mišljenju s izbjeglicama u Češku mogle ući "ćelije" Islamske države.

 - Tada bi mogli očekivati napade slične onima kakvi su bili u Parizu, Londonu ili Madridu - istaknuo je češki predsjednik koji je mišljenja da većina izbjeglica ne bježi od rata već oni spadaju u "ekonomske migrante".

 - Dolaze također i iz zemalja kao što je Eritreja, Senegal, Kosovo ili Pakistan, u kojima se ne ratuje. Oni u Češkoj ne žele raditi, ali zato mogu u našu zemlju unijeti zarazne bolesti i izazvati stvaranje geta. A oni se zbog kulturnih razlika neće moći prilagoditi - smatra Zeman.

Legalno će u Češkoj u sljedeće dvije godine prihvatiti 1.500 izbjeglica. 

- Svi ostali su ovdje ilegalno, a ako prekrše naše zakone, ne bi ih trebali smjestiti u prihvatne centre, već vratiti - naglašava Zeman.

Predsjednik također misli da će izbjeglice koje prelaze preko češkog teritorija ostati u Češkoj ako ih Njemačka prestane prihvaćati. Tada bi njegova zemlja morala sama, ukoliko ne bude funkcionirala zaštita europskih granica, braniti svoje granice, angažirajući uz policiju i vojsku.