News

Komentari 13

Češki predsjednik je imenovao premijera iz plastične 'kutije'

Češki predsjednik je  imenovao  premijera iz plastične 'kutije'

Miloš Zeman, češki predsjednik, bio je hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom, a u subotu je pušten na kućnu njegu, odnosno u samoizolaciju. Novog premijera imenovao je iz plastične kutije

Češki predsjednik Miloš Zeman (77) pušten je s COVID odjela Sveučilišne vojne bolnice (UVN) u svoju službenu rezidenciju u dvorac Lany. Zbog zaraze koronavirusom Zeman je bio zadržan u bolnici, a sad mora biti dva tjedna u samoizolaciji. No kako stabilnost zakonodavnih tijela ne može patiti, a morao je imenovati novog premijera, to ej učinio iz plastične 'kutije' u koju ga je u kolicima doveo medicinski djelatnik obučen u zaštitno odijelo.

Czech President Milos Zeman appoints Civic Democratic Party (ODS) leader Petr Fiala as the new prime minister

 

Zeman je Petru Fiali dao mandat za sastavljanje vlade, a primopredaja vlasti od trenutnog premijera Andreja Babiša ne očekuje se prije sredine prosinca. Predsjednik je u četvrtak izašao iz bolnice u koju je primljen 10. studenoga, ali se hitno morao vratiti jer je bio pozitivan na koronavirus. Prvi puta je hospitaliziran dan nakon parlamentarnih izbora i tada je na intenzivnoj njezi ostao tri tjedna. On je 1. studenoga prihvatio službenu ostavku vlade dosadašnjeg premijera, populističkog milijardera Andreja Babiša nakon njegova izbornog poraza.

Czech President Milos Zeman appoints Civic Democratic Party (ODS) leader Petr Fiala as the new prime minister

Babiš je pod pritiskom nakon iznošenja optužbi za prijevaru u koju su uključene subvencije EU-a i drugih otkrića nakon objave tzv. Pandorinih dokumenata. Fiala je bio na čelu saveza koji uključuje Građansku demokratsku stranku (ODS), Kršćanske demokrate i Piratsku stranku koji su zajedno osvojili 108 od ukupno 200 mjesta u Zastupničkom domu na izborima početkom listopada.

- Suočavamo se s teškim vremenima - rekao je Fiala prilikom potpisivanja koalicijskog sporazuma prije gotovo tri tjedna.

 Zemlju je pogodio teški četvrti val zaraze covidom-19, u kojemu je sedmodnevna stopa incidencije 1191 slučaj na 100 000 ljudi.

Nova koalicija izjasnila se protiv obaveznog cijepljenja, no pozvala je javnost da dobrovoljno smanji kontakte. Fiala je bio ministar obrazovanja od svibnja 2012. do lipnja 2013. Profesor političkih znanosti i otac troje djece bio je prije rektor Masarykova sveučilišta u Brnu. ODS je vodio gotovo osam godina. Država od 10,7 milijuna stanovnika, Češka se bori s rekordnim dnevnim rastom zaraza koji je prisilio vladu da u četvrtak najavi nova ograničenja, posebice zatvaranje restorana, kafića i noćnih klubova, kao i sve božićne sajmove. 

Najčitaniji članci