Obavijesti

News

Komentari 124

Ceste smrti: Neke su po broju poginulih na razini Kambodže

Ceste smrti: Neke su po broju poginulih na razini Kambodže
7

Neke ceste u Hrvatskoj su najsigurnije u Europi no neke su vrlo opasne. Ipak dosad su sanirali 244 crne točke pa se nastavlja trend smanjenja nesreća

VIDEO

prva četiri mjeseca ove godine na hrvatskim je prometnicama poginulo osmero ljudi, 46 posto manje nego lani. U istom razdoblju 2014. poginulo je njih 15, a tijekom cijele prošle godine na cestama su život izgubila 284 čovjeka, najmanje u zadnjih desetak godina.

Statistika MUP-a pokazuje kako se nastavlja pozitivan trend smanjivanja prometnih nesreća, ali unatoč tome na EuroRAP-ovoj karti procjene rizika na važnijim cestovnim pravcima, više od 380 kilometara hrvatskih dionica ocijenjeno je kao visokorizično i riječ je o “crnim dionicama”.

Najkritičnija je Jadranska magistrala

Većina ih je od Karlovca prema jugu, a najkritičnija je i dalje takozvana Jadranska magistrala. Gotovo trećina dionica na njoj je označena crnom, odnosno visokorizičnima je ocijenjeno više od njenih 210 od ukupno 643,8 kilometara. Zbog toga su Hrvatske ceste u suradnji s HAK-om prošle godine naručile detaljno snimanje kompletne magistrale. Uskoro će predstaviti rezultate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Do sada smo sanirali 244 opasna mjesta i utrošili smo više od 165 milijuna kuna - kažu iz Hrvatskih cesta. Dodaju da, s obzirom na duljinu državnih cesta od 7000 km, riječ je o relativno malo opasnih mjesta.

- Usporedbom podataka iz tri godine prije i tri godine nakon sanacije na tim je mjestima utvrđeno da se broj nesreća smanjio 76 posto, a broj poginulih 90 posto - kažu u Hrvatskim cestama. Razlike u broju poginulih po regijama su velike.

- U Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji, gdje je promet najgušći, broj poginulih na 100.000 stanovnika lani je bio 3,9, što je na razini prometno najsigurnijih zemalja - kaže Krešimir Viduka iz HAK-a, koji je u Hrvatskoj nositelj projekta EuroRAP. Nastavlja da je istodobno u Šibensko-kninskoj županiji broj poginulih na 100.000 stanovnika bio čak 15,9, što je na razini Kambodže. Među prometnim točkama smrti od kojih se spasiocima ledi krv u žilama je i zlokobni prijevoj Dupci, koji odvaja Biokovo i Omišku Dinaru. Iz provalije ispod tog zavoja prije pet godina helikopterom su izvukli 40 olupina auta čiji su vozači sletjeli s ceste.

Za nekim vozačima tragali i 10 dana 

I čelnik HGSS-a Vinko Prizmić pamti Dupce kao grozomorno mjesto još od ‘70-ih godina. Kao najgoru nesreću pamti slijetanje autobusa 1982., kad je poginulo 12 ljudi, među njima i studenti koji su išli za praznike kući.

- Bilo je stravično, mrtvi na sve strane, mnoštvo ranjenih na padini i u šoku koji zapomažu - prisjetio se Prizmić.

Za pojedinim vozačima su nakon slijetanja spasioci tragali i desetak dana, a danas je lakše jer mogu pratiti signal mobitela vozača. Zlokoban je i 340. kilometar autoceste A1 u blizini Sitnog Donjega, gdje se 2008. dogodila bizarna nesreća. Tad je poginuo mještanin Mladen Rakić (26) koji je ispred sebe vidio vozačicu kako probija ogradu i izlijeće s ceste.

Stao je da pomogne, a onda je na istome mjestu kroz ogradu naletio još jedan auto te ubio Rakića i dodatno ozlijedio vozačicu. Iako posljednjih godina na tome mjestu nema velikih nesreća, vlasnik vučne službe i šibenski vijećnik Ante Gašperov Čače svjedoči da se i dalje događaju manje nesreće. Iako potpuno ravna, na državnoj cesti D5 kod Filipovca kraj Lipika zaredalo se 16 nesreća u pet godina, i sve između 12. i 13. kilometra. U njima je i dvoje poginulo. Najčešće su krivi vozači koji stisnu gas unatoč ograničenjima brzine. 

U Zagrebu najopasnija Slavonska avenija

Koban je i zavoj na državnoj cesti D51 kod Oblakovca, između Požege i Nove Gradiške. Na njemu bi vozila jednostavno proklizala u polje, a jedan čovjek je i poginuo. Najopasnije područje Brodsko-posavske županije je takozvano križanje Halajka, koje je i nedavno odnijelo život biciklista.

Riječ je o križanju u Slavonskom Brodu na kojem su od 2008., kad je pušteno u promet, bile 83 prometne nesreće, a troje je ljudi u njima poginulo. Na međimurskom području su tri opasne točke, a jedna od njih je križanje državne ceste DC3 i Kalničke ulice u Čakovcu. Tamo je od 2013. godine bilo čak 26 prometnih nesreća. U Zagrebu je najopasnija Slavonska avenija, na kojoj je lani dvoje poginulo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag