Obavijesti

News

Komentari 11

Grupa Hrvata travu švercala u Švedsku iz Španjolske, a oružje i streljivo dostavljali su u Italiju

Grupa Hrvata travu švercala u Švedsku iz Španjolske, a oružje i streljivo dostavljali su u Italiju

Organizator posla je, sumnjaju istražitelji, muškarac (29) koji je u lipnju 2020. na području Zagreba, a potom Španjolske, Francuske i Švedske, povezao u zajedničko djelovanje 37-godišnjaka i druge nepoznate osobe

VIDEO

Nakon što su policijski službenici u travnju ove godine proveli dva kriminalistička istraživanja međunarodnog karaktera te podnijeli kaznenu prijavu USKOKU-u nastavkom kriminalističkog istraživanja obuhvaćena su četiri hrvatska državljana i to 41-, 29-, 37- i 32-godišnjak te se sumnja u počinjenje i drugih kaznenih djela.

Švercali oružje u Njemačku: Uskok istražuje 17 muškaraca
Švercali oružje u Njemačku: Uskok istražuje 17 muškaraca

Policajci iz zagrebačkog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s kolegama iz Splita i u koordinaciji s USKOK-om proveli su kriminalističko istraživanje uz potporu EUROPOL-a, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te zlouporabe droge i krijumčarenja oružja u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, sumnja se kako je muškarac (29), najkasnije od 22. lipnja  2020. do najranije 30. lipnja 2020., na području Zagreba, potom Španjolske, Francuske i Švedske, povezao u zajedničko djelovanje 37-godišnjaka i druge za sada nepoznate osobe radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske do Švedske i drugih europskih zemalja, a kako bi kontinuiranom nabavkom, prijevozom i preprodajom marihuane na ilegalnom narkotržištu stekao nepripadnu materijalnu korist.  

Istraga: Sedmorica iz Hrvatske i BiH krijumčarili marihuanu
Istraga: Sedmorica iz Hrvatske i BiH krijumčarili marihuanu

Nakon što bi s 37-godišnjakom dogovorio prijevoz i rutu transporta 29-godišnjak je organizirao njeno ukrcavanje u kamione te daljnji prijevoz pod krinkom legalnog transporta. Tako je jednom prilikom nabavio 171 kg marihuane koju je na području Španjolske preuzeo 37-godišnjak i ukrcao u teretno vozilo te ju trebao prevesti do odredišta kojeg je odredio 29-godišnjak. Međutim, u tome su ga spriječili francuski policijski službenici koji su ga, po prelasku granice na područje Francuske, zaustavili, pronašli i zaplijenili drogu, a njega uhitili.

Na opisani način je počinjeno kazneno djelo zločinačkog udruženja te kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Švercali drogu vrijednu 3,2 mil. kuna, uhvatili ih na odmorištu
Švercali drogu vrijednu 3,2 mil. kuna, uhvatili ih na odmorištu

Nadalje se sumnja kako su 41-godišnjak i 29-godišnjak najkasnije od 21. svibnja 2020. do najranije 29. lipnja 2020. na području Zagreba i Splita i na području Slovenije i Italije povezali u zajedničko djelovanje 37- godišnjaka i 32-godišnjaka te druge za sada nepoznate osobe, između sebe podijelili uloge radi pribavljanja, prijevoza i prijenosa većih količina oružja i streljiva preko državne granice te kroz teritorij država članica EU, kao i same preprodaje, a sve u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi.

Na oružju zaradili 50.000 eura

Krijumčarenje oružja su realizirali tako da je 41-godišnjak zatražio ponudu i cijene dostupnog oružja od 29-godišnjaka koji se s time obratio 32-godišnjaku. Nakon pregovora, 32-godišnjak je poslao ponudu za prodaju ukupno 31 komada zabranjenog oružja koje se nalazi u Kategoriji A Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i to za 18.000 eura.

Po postignutom dogovoru 29-godišnjak je angažirao 37-godišnjaka da otputuje radi realizacije kupoprodaje i preuzimanja oružja. Po njegovom povratku, 41-godišnjak je dogovorio cijenu i mjesto isporuke oružja na koje je, po uputama 29-godišnjaka, 37-godišnjak otputovao teretnim vozilom za Italiju preko Slovenije radi predaje naručenog oružja i streljiva za koje je preuzeo 50.000 eura. Novac je dostavio 29-godišnjaku koji ga je razdijelio članovima kriminalne grupacije u za sada neutvrđenim omjerima.

Krijumčarili marihuanu iz Crne Gore: Optužili su dvojicu
Krijumčarili marihuanu iz Crne Gore: Optužili su dvojicu

Na jednak način je 41-godišnjak 28. i 29. lipnja 2020. godine u najmanje dva navrata  radi preprodaje oružja od 29-godišnjaka zatražio novu ponudu oružja koju je ovaj ponovno pribavio od 32-godišnjaka i to za ukupno 30 komada zabranjenog  oružja koje se nalazi u Kategoriji A te 8 komada oružja iz Kategorije B Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Na opisani način počinjeno je kazneno djelo zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Pronašli oružje i drogu

U pretragama domova i drugih prostora osumnjičenih osoba pronađeni su razni dijelovi pištolja i pušaka, futrole i ostala oprema, razno streljivo, popisi dijelova oružja, streljiva  i kripto telefona, veća količina novca, jedan omot bruto težine 290 grama smolaste materije nalik na hašiš, 28 omota ukupne bruto težine 12,955 grama suhe biljne materije nalik na marihuanu, uređaji za pohranu memorije, mobilni uređaji i prijenosna računala.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u te posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave. Kriminalističko istraživanje provedeno je uz potporu EUROPOL-a i u partnerskoj suradnji s policijama iz Francuske, Nizozemske, Belgije i Švicarske Konfederacije.  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21