Obavijesti

News

Komentari 19

Četiri lađarske ekipe na startu imale nesreću: 'Prevrnute lađe, a veslači u hladnoj Neretvi...'

Četiri lađarske ekipe na startu imale nesreću: 'Prevrnute lađe, a veslači u hladnoj Neretvi...'
9

Izostanka političke elite Metkovčani i stanovnici Neretvanske doline nisu osjetili. Oni su danas bacili "politiku iz svoje butige" i uživali u veličanstvenom dvadeset petom Maratonu lađa

VIDEO

Kišno poslijepodne i tmurni oblaci koji su se u subotu nadvili i na Neretvansku dolinu nisu spriječili trideset i tri natjecateljske lađarske ekipe da ukrste svoja vesla i krenu na put dug 22,5 kilometra Neretvom do Ploča u tradicijskim neretvanskim lađama.

PRATITE UŽIVO:

Jubilarni dvadeset i peti Maraton lađa i ove je godine organizirala Udruga lađara Neretve, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića koji nažalost danas u Metkoviću nije nazočio maratonu, svojim su jakim mišicama zaveslali do pločanske luke. Ovo je inače najmasovnije i jedinstveno natjecanje u kojem sudjeluje petstotinjak lađara. Svaka lađa broji posadu od osamnaest lađara koji uz iskustvo upravljanja neretvanskom lađom moraju imati i dovoljno izdržljivosti, ali i umijeća kako i kada snažnije zaveslati za dobiti na prednosti.

Maraton ljubavi: Iz lađe je trčao po prsten, a ona: 'Nisam ni čula što mi je govorio, rekla sam DA'
Maraton ljubavi: Iz lađe je trčao po prsten, a ona: 'Nisam ni čula što mi je govorio, rekla sam DA'

Na njihovom putu od Metkovića, Opuzena do cilja u Pločama uzduž obale Neretve pratilo ih je desetke tisuća stanovnika i gostiju koji su na dugom putu, svatko smješten na određenoj dionici bodrili svoje favorite. Oni najvjerniji krenuli su sa svojim plovilima iza lađara Neretvom kako bi bili na "pristojnoj" udaljenosti što bliže svojim favoritima.

Najspektakularniji i najatraktivniji trenutak maratona svake je godine, tako i ove na samom startu ispod mosta u Metkoviću gdje su veslači u gusto zbijenim lađama, spremno čekali start maratona. Uz tutnjavu bubnjeva krenuli su prema cilju u Pločama. Iako je ruta iznimno naporna, na startu su sve posade zaveslale kao da je cilj stotinjak metara dalje, a ne dvadeset i dva kilometra.

Ekipa Stabline slavila, a jedan član i duplo! Nakon pobjede je zaprosio svoju djevojku
Ekipa Stabline slavila, a jedan član i duplo! Nakon pobjede je zaprosio svoju djevojku

Zanimljivo je kako su ove godine na maratonu izostali političari počevši od samog predsjednika Milanovića do premijera Plenkovića, predsjednika Sabora Jandrokovića, ministara u Plenkovićevoj Vladi do saborskih zastupnika vladajuće većine. Jedini vjerni Neretvanskoj dolini i Maratonu lađa ostali su lokalni političari i saborski zastupniku Nikola Grmoja te sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj.

- Ne znam, prije je bio jako zanimljiv ovaj kraj. To je jako zanimljivo. Ne mislim tu na predsjednika Milanovića nego predsjednika Vlade. Hodočastili su ovdje u delegacijama koje su bile jako velike. Metković im je bio jako zanimljiv dok ga je trebalo vratiti u svoje ruke, ali ima onih kojima je Metković uvijek važan i na srcu - rekao nam je Saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Na pitanje kako komentira konstantna prepucavanja između predsjednika i premijera, Grmoja je odgovorio kako i on osobno voli oštru polemiku, ali ako ta polemika ima smisla. Gradonačelnik grada Metkovića Dalibor Milan nam je potvrdio kako su na maraton lađa pozvani i Milanović i Plenković, ali da nažalost nisu došli.

- Osobno mi je žao, Metković je otvoren i prijateljski grad. Svi su dobrodošli. Drago mi je da su tu brojni gradonačelnici i načelnici iz svih političkih opcija - kazao je.

Zahtjevnu rutu od Metkovića do Ploča dugu 22.500 metara prva je preveslala ekipa Stabline
Zahtjevnu rutu od Metkovića do Ploča dugu 22.500 metara prva je preveslala ekipa Stabline

Izostanka političke elite Metkovčani i stanovnici Neretvanske doline nisu osjetili. Oni su danas bacili "politiku iz svoje butige" i uživali u veličanstvenom dvadeset petom Maratonu lađa.

Tek što je top označio početak utrke četiri lađarske ekipe imale su nezgodu. Prevrnute lađe, a veslaći u hladnoj Neretvi. Tri od četiri su se brzo sabrali i započeli izbacivati vodu iz lađe te su uz zakašnjenje u odnosu na druge lađe ipak nastavili maraton. 

Startao 25. Maraton lađa na Neretvi

Jedino je ekipa Đakova svoj maraton barem je tako izgledalo zbog nesreće trebala završiti na samom startu. Oni nisu svoju lađu mogli ponovno brzinom osposobiti te su se vratili na početne pozicije. Kako su nam rekli domaćini nikada proteklih godina nije se dogodilo da su se lađe na startu prevrnule.

I dok je maraton bio u punom zamahu kao da su izronili iz vode na samoj završnici maratona ukazala se i ekipa Đakova koja se zbog potonuća na samom cilju vratila i malo tko je mislio da će nastaviti maraton. "Ovo su pravi heroji maratona. Treba im odati sve pohvale", rekli su nam mnogi Neretvani koji su maraton pratili uz obalu.

Startao 25. Maraton lađa na Neretvi

Veliki prijelazni štit kneza Domagoja pobjedonosno je ponijela ekipa Zagreba, koji su ovogodišnji prvaci, dvadeset petog Maratona lađa. Zazvonila su zvona sa pločanske crkve kada su lađari Zagreba uplovila u cilj na pločanskoj rivi.

Nakon nešto više od dva sata lađari Zagreba koji su prvo mjesto držali cijelom dionicom, prvi su prošli i kritični, uski prolaz Čeveljuša što je dalo ogromnu prednost i već tada se sa velikom sigurnošću dalo pretpostaviti kako će uploviti prvi u cilj. Oni su prošlu godinu na maratonu bili drugi, a ekipa Stabline prvaci.

Startao 25. Maraton lađa na Neretvi

Ove godine su zamijenili svoja mjesta. Stablina, koja se nadala kako će ove godine po treći put osvojiti prvo mjesto i dobiti u trajno vlasništvo veliki štit kneza Domagoja, osvojila je drugo mjesto dok su lađari Crni put osvojili treće mjesto. Veselju i zabavi u Pločama nije bilo kraja.

Startao 25. Maraton lađa na Neretvi

Radovali su se ovogodišnji pobjednici ekipa Zagreba, ali i svi ostali jer sama činjenica da si lađar jedinstvenog Maratona lađa velika je čast i ponos za svakog sudionika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"