Obavijesti

News

Komentari 29

Četiri moguća scenarija pada: Od kvara senzora do terorizma

Četiri moguća scenarija pada: Od kvara senzora do terorizma
4

Svi se pitaju zašto se Germanwingsu, kompaniji poznatoj po vrlo visokim standardima održavanja dogodila teška nesreća u kojoj je živote izgubilo 150 ljudi

VIDEO

Zračni promet i dalje se smatra najsigurnijim načinom prijevoza no nekoliko zrakoplovnih nesreća u posljednjih godinu dana unijelo je strah među putnike .

Sjećanja na malezijski zrakoplov nestao prije godinu dana i dalje su svježa kao i na onaj koji su četiri mjeseca kasnije slučajno srušili navodno ukrajinski pobunjenici. U siječnju je prilikom polijetanja pao avion Air Asie sa 162 putnika, a u veljači se nad Taipeijem srušio zrakoplov TransAsia Airwaysa jedva izbjegavši stambene blokove .

Nešto je pošlo po zlu i u utorak kada je u francuske Alpe udario Airbus 320 dosad vrlo sigurnog Germanwingsa . Svi se pitaju zašto se kompaniji poznatoj po visokim standardima održavanja dogodila teška nesreća u kojoj je živote izgubilo 150 ljudi.

Pokretanje videa...

24sata 01:07

Evo nekih scenarija:

1. Kvar na senzorima

Samo četiri mjeseca prije katastrofe u Alpama, isti model aviona njemačke Lufthanse, vlasnice Germanwingsa, naglo je počeo gubiti visinu . U samo jednoj minuti pao je za tisuću metara no pilot ga je u posljednji trenutak uspio stabilizirati.

Pogrešku je najvjerojatnije uzrokovao kvar na senzorima nakon čega je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa izdala sigurnosno upozorenje za četiri modela Airbusovih aviona među kojima je i A320.

2. Katastrofalni kvar motora

Činjenica je da se Germanwingsov Airbus bez problema uzdigao na propisanu visinu od 11.500 metara, a samo minutu nakon toga počeo je padati te nakon osam minuta, na visini od 1800 metara , udario u Alpe. To upućuje na nagli i katastrofalni kvar na oba motora.

3. Smrzavanje

Nepovoljni vremenski uvjeti i niske temperature mogu prouzročiti nagomilavanje naslaga na površinama i sastavnim dijelovima zrakoplova. Naslage mogu ozbiljno umanjiti sposobnost, kontrolu i stabilnost te mogu prouzrokovati mehanička oštećenja pa čak i zrakoplovnu nesreću.

4. Terorizam

Ovaj uzrok se zasad isključuje iako nove informacije govore da piloti nisu poslali SOS signal što postavlja brojna pitanja na koje bi odgovore trebala dati u utorak navečer pronađena crna kutija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca