Obavijesti

News

Komentari 172

Četnički vođa najavio im je: 'Na bijelom ću konju ujahati u grad'

Četnički vođa najavio im je: 'Na bijelom ću konju ujahati u grad'
1

Na današnji dan oslobođena je vojarna Polom u prigradskom daruvarskom naselju Doljani kojim su branitelji dobili golemu količinu naoružanja. Onog naoružanja kojim su ih četnici i JNA napadali..

VIDEO

Rat u Daruvaru počeo je 19. srpnja kada su četnici kod Sirača u sačekuši podmuklo i bez najave ubili dvojicu, a teže ranili petoricu pripadnika bjelovarske Specijalne policije Omege. Samo dan kasnije slijedio je novi zločin u kojemu su u terorističkoj akciji život izgubila trojica daruvarskih policajaca. 

- Teror se nastavljao i sljedećih dana da bi u koordiniranoj akciji, policajci srpske nacionalnosti u noći na 19. kolovoza pokušali preuzeti kontrolu na postajom u Daruvaru, ali istovremeno su napadnute sve policijske postaje između Save i Drave kako bi se Hrvatska presjekla - govori nam Ivo Gjaić (49), predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvar '91.

Uz daruvarsku policiju napadi su iste noći izvršeni na policijske postaje u Novoj i Staroj Gradiški, Novskoj, Pakracu i Grubišnom Polju. Na svoje dojučerašnje kolege s oružjem su krenuli policajci Srbi, ali su svi ti napade odbijeni i policijske postaje su ostale pod kontrolom djelatnika odanih hrvatskim vlastima. 

- U povijesti Daruvara 16. rujan 1943. godine upamćen je po zvjerstvima koja su počinili takozvani partizani kada su ušli u Grad i ubili mnoge nedužne ljude. Zapovjednik lokalnih četnika nam je najavio da će 16. rujna 1991. godine na bijelom konju ujahati u Daruvar i da zapamti taj dan koji će biti gori od onog prije gotovo pola stoljeća – priča nam Ivo Gjaić.

Prijelomna ratna akcija

Iz tri kilometra udaljene vojarne Polom, u prigradskom naselju Doljani, odmetnuti Srbi i pripadnici JNA dijelili su oružje  te se znalo da od tamo kreću svi napadi na Daruvar i okolicu, od topničkih do minobacačkih. Daruvarčani su se stoga organizirali i  odlučili blokirati vojarnu. 

- Našim dragovoljcima i policajcima iz Daruvara priključili su se kolege iz Bjelovara, Kutine i Garešnice i mi smo 16. rujna u ranim jutarnjim satima krenuli u osvajanje vojarne. Oni su odgovorili minobacačkom vatrom po nedužnim građanima Daruvara. Naišli smo na snažan otpor i poslijepodne se utvrdili na novim položajima. Izgubili smo petoricu naših ljudi, a gotovo 20-tak je ranjeno. Idućeg jutra, 17. rujna, oko 4,30 sati, krenuli smo na sve ili ništa, ali smo naišli na slab otpor, jer su se srbočetničke formacije tijekom noći povukle i u vojarni Polom ostalo jr nešto ročnih vojnika, koji su se predali – govori nam Nenad Pišta Peter (49), aktivni sudionik te i ostalih akcija. 

Oružjem su naoružani branitelji i okolnih mjesta

Ubrzo nakon osvajanja vojarne u Doljanima u kojoj su zatekli golema skladišta puna vojne opreme i naoružanja, avioni takozvane JNA su raketirali vojarnu i pogodili dva skladišta, ali nisu nanijeli neke velike štete. 

Ta je akcija imala nekoliko presudnih značaja za obranu Hrvatske, jer je neprijatelj zaustavljen kao i njegova namjera da presječe Hrvatsku na zamišljenu liniju „Velike Srbije“ Virovitica – Pakrac – Okučani. Uz to je osvojeno i golemo skladište vojne opreme koje je po značaju i tehnici koja se tamo nalazila među najvećim vojarnama na području koje je bilo pod kontrolom tadašnje JNA. 

Tim su oružjem naoružani branitelji Pakraca, Daruvara, Kutine, Garešnice i Grubišnog Polja, te su formirane jedinice Zbora narodne garde, koje su se sve uspješnije nosile s do tada daleko bolje opremljenim snagama domaćih izdajnika i okupatora. Stoga se 16. rujan slavi kao dan daruvarskih branitelja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...