News

Komentari 34

Četnik sa štakom koji je pratio Putinov govor u Moskvi: Reći ću vam zašto su me pozvali ovdje

Četnik sa štakom koji je pratio Putinov govor u Moskvi: Reći ću vam zašto su me pozvali ovdje

Po vlastitom priznanju 2011. je, prije Ukrajine, bio i na sjeveru Kosova, u općini Zubin Potok, kada se sukobio s tadašnjim komandantom žandarmerije Bratislavom Dikićem

Jedini sam srpski zapovjednik koji je organizirao četnički odred i odveo ga na Krim 2014. Te iste godine sudjelovao u obrani grada Lugansk, a 2018. i u obrani grada Donjeck. Sad sam pozvan kao sudionik specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je Bratislav Živković, kojeg javnost u Srbiji poznaje kao zapovjednika Četničkog pokreta u toj zemlji.

On se našao u Moskvi publici dok je Putin jučer držao govor zastupnicima Skupštine. Sve je promatrao iz prvih redova, a onda je objavio i brojne snimke

POGLEDAJTE VIDEO

Srbi ga uhitili

Inače, njega je srpska policija uhitila u kolovozu 2018. zbog organiziranja sudjelovanja u oružanim sukobima u Ukrajini na strani proruskih pobunjenika.

Da je uhićen potvrdilo je i ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, a uhićen je po nalogu višeg javnog tužiteljstva u Kruševcu "zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi". Bio je obuhvaćen istragom općeg tužiteljstva Ukrajine zajedno s još petoricom srpskih državljana koji su se borili u istočnoj Ukrajini na strani proruskih pobunjenika, u Donjecku u Luhansku, kao dio ekstremne desničarske organizacije 'Unite Continentale'.

O Bratislavu Živkoviću pisao je i express.hr. Živković je u Srbiji bio komandant Četničkog pokreta, bio je jedan od onih koji je vrbovao i organizirao odlazak dobrovoljaca u Ukrajinu kako bi se borili na strani Rusa.

Nudio Srbima 200 eura da ratuju za Ruse

Iako se godinama unazad špekulira da su raznorazne "grupe dragovoljaca", koje se bore u Ukrajini ustvari 'produžena ruka' Kremlja, Živković je to negirao, i govorio da su on i njegovi suborci imali kontakte jedino s pripadnicima kozačkog pokreta, kao i da su bili pod komandom predsjednika "Luganske Narodne Republike" Igora Plotnickog.

Iako se čini da direktna veza s Moskvom ne postoji, ovi dragovoljci dobivali su i mjesečnu plaću od 150 do 200 eura, i to iz budžeta ove samoproglašene pokrajine, koja je politički podržana od Moskve. 

"To je normalno i naši ljudi su dobivali dnevnice na Kosovu i Metohiji", rekao je svojevremeno Živković.

Kako je krajem lipnja ove godine pisao RSE, pripadnici ove organizacije "sistemski prolaze vojnu obuku u bazama u gradu Rostov na Donu u Ruskoj Federaciji, a organizacija 'Unite Continentale' održava stalne kontakte s liderima ruske nevladine organizacije "Međunarodni euroazijski pokret".

Kako bi prikupilo dokaze o umiješanosti članova grupe "Unite Continentale" u zločine protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine i javne sigurnosti, Glavno tužiteljstvo Ukrajine se prošle godine obratilo nadležnim organima SAD-a, Francuske, Španjolske, Italije, Moldavije, Finske, Češke i Srbije, i zatražilo provođenje odgovarajućih postupaka prema navedenim osobama i neophodne dokumente koji se odnose na njih.

Tko je Bratislav Živković

Međutim, ovo je samo dio priče o Bratislavu Živkoviću, koji očito nije nepoznanica ne samo srpskim, već i vlastima drugih država. Točnije, u studenom prošle godine njemu je zabranjen ulazak u Rumunjsku na 15 godina, i to zbog špijunaže i zato što predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost. Osim u ovu, zabranjen mu je ulazak i u druge članice NATO-a.

Po vlastitom priznanju 2011. je, prije Ukrajine, bio i na sjeveru Kosova, u općini Zubin Potok, kada se sukobio s tadašnjim komandantom žandarmerije Bratislavom Dikićem. Kako navodi RSE, smatraju ga odgovornim za uništavanje alternativnih putnih pravaca između Srbije i Kosova kojima su građani prelazili s jedne na drugu stranu, odbijajući koristiti službene prijelaze Jarinje i Brnjak. Inače, ono što se također spominje u medijima je da Živković pored srpskog, ima i rusko državljanstvo.

Najčitaniji članci