Obavijesti

News

Komentari 3

Četveronožni junaci: I mi smo ove godine spašavali živote...

Četveronožni junaci: I mi smo ove godine spašavali živote...
1

Ovi psi vole se maziti, ali kad se pojavi nevolja, uvijek su spremni uskočiti i pomoći... Timi se istaknuo kao vatrogasac, Rocky u potragama HGSS-a, dok je Bela sastavni dio osječke Hitne pomoći

VIDEO

Jedina mana mu je što je podmitljiv. Slab je na poslastice pa će napraviti sve da ih dobije, kaže nam kroz smijeh Hrvoje Novaković iz Osijeka o svom psu Timiju, koji je ove godine spriječio požar kod susjeda.

- Jedne večeri počeo je glasno lajati i uznemireno trčati po dvorištu, skakati nam po vratima... Kako je inače jako miran, ustali smo vidjeti što se događa. Odmah nas je odveo do zida kuće kojeg dijele sa susjedima. Podigli smo pogled, a tamo se vidjela vatra. Otrčali smo do susjeda koji ništa nisu primijetili, moglo im je sve izgorjeti. Kasnije je uz pomoć vatrogasaca sve riješeno - završava Hrvoje.
A svoju nagradu u hrani ove godine zaslužila je i Bela, djelatnice Hitne pomoći u Osijeku.

1. Timi, 2., Rocky, 3. Bela

- Prije pet godina pronašli smo odbačeno štene. Prvi plan je bio da ga udomimo, ali nekako nam je svima prirasla srcu pa smo je odlučili zadržati - pričaju nam djelatnici. A Belin radni dan počinje s prvim intervencijama.

- Bela uvijek ispraća i dočekuje svako vozilo Hitne pomoći i mahanjem repom pozdravlja svakog člana tima koji ide na intervencije ili odrađuje dežurstva. Dobro nam dođe i nakon teških intervencija kao terapeutski pas, jer nitko nije imun na stresne situacije. Maženje Bele olakšava taj stres - kaže nam ravnateljica osječke Hitne.

Na svog četveronožnog pomagača posebno je ponosan i Mario Jelić, član HGSS-a. Više od dvije godine sa svojim potražnim psom, border colliem Rockyem, pretražuje terene po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Kako navodi Mario, Rocky je jako energičan, poslušan i lako pretražuje. Ima dvije i pol godine. Relativno je mladi pas, pa Mario još uvijek intenzivno trenira s njim, u ruševinama, na lavinama, ali najviše po šumama.

- Pas je naš nezamjenjiv resurs. Čovjek i pas su tim. Jedan bez drugoga su ništa. Rocky i ja smo povezani, pogledom znamo što onaj drugi misli - kaže Mario i zaključuje: Bez njega ne bih mogao raditi ovaj posao.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.