Obavijesti

News

Komentari 5

Četvoricu optužili za napad iz mržnje na sudionike Zagreb Pridea i paljenje zastave

Četvoricu optužili za napad iz mržnje na sudionike Zagreb Pridea i paljenje zastave

Oni su nas provocirali, dovikivali nam i snimali nas. Sve bi stalo na tome da netko nije donio zastavu, sukus je obrane većine optuženika. Protiv djevojke će podnijeti prekršajnu prijavu

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice mladića i maloljetnika zbog napada na sudionike Zagreb pridea u srpnju ove godine te paljenje zastave duginih boja. 

Marijana M. (39), I. L. (19), Andreja V. (26) i maloljetnika terete da su 3. srpnja ove godine oko 22.30 sati na Trgu Marka Marulića kod Državnog arhiva gdje su se nakon završenog javnog okupljanja nalazili sudionici, pripadnici LGBTIQ zajednice, ali i brojni drugi građani, u nakani netrpeljivosti prema ljudima drukčijeg spolnog opredjeljenja napali mladića koji je nosio zastavu duginih boja. 
Počeli su ga vrijeđati i dovikivati "Kakva ti je to zastava?" da bi mu zatim Marijan M. prišao i odgurnuo ga nakon čega su mu uzeli zastavu te ju je Marijn pokušao zapaliti upaljačem. Kad u tome nije uspio maloljetnik koji je bio s njima donio je sprej i pomoću njega zapalio zastavu dok su je I. L. i Andrej V. pridržavali.

Zapalili LGBT zastavu, a našoj novinarki dali šaku u glavu kad ih je snimala. Policija je gledala
Zapalili LGBT zastavu, a našoj novinarki dali šaku u glavu kad ih je snimala. Policija je gledala

Time su javno poticali na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog njihovog spolnog opredjeljenja smatra odvjetništvo.

Za prvookrivljenog Marijana traže pet mjeseci zatvora, za mlađeg punoljetnika I. L. pridržaj kazne maloljetničkog zatvora uz izricanje posebnih obveza uključivanja u tretman savjetovališta i humanitarni rad u trajanju od 80 sati kroz pet mjeseci.

Andreja predlažu osuditi na šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine, a maloljetniku izreći posebne obveze uključivanja u tretman savjetovališta i humanitarni rad u trajanju od 70 sati.

POGLEDAJTE VIDEO Palili LGBT zastavu

Pokretanje videa...

napad 00:28

Istraga se vodila i protiv jednog mlađeg punoljetnika za kojega nisu nađeni dokazi da bi počinio djelo pa je prijava odbačena. 

Anu J., koja je napala našu novinarku i udarila je rukom jer ju je snimala, goniti će prekršajno.

Većina osumnjičenika na ispitivanjima je djelomično priznala krivnju. Uglavnom tvrde da su bili isprovocirani. 

Tako je Marijan priznao da je pokušao zapaliti zastavu upaljačem, ali nije uspio.

- Bivši sam navijač i te dugine boje me jako smetaju. Smeta mi što oni govore u javnosti da bi posvajali djecu, što su drukčiji - kazao je Marijan, koji je tvrdio da su pripadnici LGBTIQ vrijeđali njih.

'Od policije očekujemo temeljitu istragu. Ovo su zločini iz mržnje, a ne remećenje javnog reda'
'Od policije očekujemo temeljitu istragu. Ovo su zločini iz mržnje, a ne remećenje javnog reda'

- Ne znam tko je zapalio zastavu, ja sam je držao i gledao kako gori. Bio sam toliko uzbuđen da nisam obraćao pozornost tko je pali. Nije se osjetila mržnja nego vesela zabava i atmosfera - kazao je I. L., koji je nabavio sprej kojim su zapalili zastavu. Dodao je da inače nema ništa protiv sudionika Pridea te da bi volio da to nisu napravili. Nije znao što im znači ta zastava.

- Dovikivao sam im da su sotonisti te da ne bi trebali imati pravo na posvajanje djece, da je ovo katolička zemlja i da se odu liječiti. Nisam mislio ništa napraviti, ali oni su počeli provocirati i snimati, dovikivati nam da smo primitivci i idioti, homofobi i desničari. Jedan od njih ogrnuo se LGBTIQ zastavom i to je bila čista provokacija. Imali su svoj pride na Ribnjaku koji je završio, a onda su došli tamo gdje se okuplja hrpa alternativaca - rekao je Andrej V., a kasnije se dopunio da je bio pijan te da su ga obuzele emocije.

Pride ne podržava, ali ne mrzi. Uzeo je zastavu i htio je zapaliti, ali nije uspio jer je puhao vjetar. Netko je dobacio sprej.

- Sumnjam da je taj M. dobio šakom u glavu. Znam svoje dečke i oni se znaju tući, da ga je netko udario vjerojatno bi pao na pod od udarca. Sve bi stalo na provociranjima da netko nije donio zastavu - kazao je Andrej.
Ana J. je priznala da je mladiću i djevojci koji su sve snimali rekla da prestanu snimati te ih izvrijeđala. 

- Novinarku sam udarila, ali ne šakom nego dlanom jer zbog dužine noktiju na mogu skupiti šaku - pojašnjavala je Ana. Tvrdila je da nije postupala iz mržnje nego su je isprovocirali svojim snimanjem.

Tijekom istrage nisu sa sigurnošću utvrdili tko je iz grupe jednoga od sudionika pogodio sprejem u glavu. Odvjetništvo predlaže i da se Marijanu ukine istražni zatvor, a I. L. i Andreju ukine mjera opreza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa