Obavijesti

News

Komentari 3

Chaplin u Zagrebu: Istina o hrvatskom komičaru Đumlinu

Chaplin u Zagrebu: Istina o hrvatskom komičaru Đumlinu
1

Zaboravljeni snimci otkrivaju istinu o komičaru Đumlinu. U vrijeme u kojem su u Zagrebu kabareti na vrhuncu slave, stekao je popularnost imitiranjem Chaplina

VIDEO

Ako je suditi prema našim povijesnim udžbenicima, Zagreb je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije stenjao pod velikosrpskim terorom kraljevske kuće Karađorđevića. Međutim, kulturne prilike toga vremena pokazuju da baš i nije bilo tako.

Kraj tridesetih godina 20. stoljeća donio je Zagrebu poludržavnu tvorevinu zvanu Banovina Hrvatska čime je, mislilo se, trajnije riješeno hrvatsko pitanje unutar Kraljevine. Pod vodstvom iznimnog člana obitelji Karađorđević, namjesnika Pavla, Kraljevina Jugoslavija otvarala se Europi i svijetu više nego ikad. Logično, i kultura cvijeta.

Uzbudljivo je to vrijeme u kojem strane filmske kompanije iznimno često snimaju filmove na Jadranu, vrijeme u kojem svijet pjevuši “Marijanu” Vlahe Paljetka i vrijeme u kojem u Zagrebu vrhunac doživljavaju kabareti.

Još 1984. godine podsjetio nas je Igor Mrduljaš u svojoj knjizi Zagrebački kabaret na jedan vrlo važan – kabaret Dverce. Osnovan je u samo predvečerje rata kod nas, početkom 1940. pod vodstvom velikana domaćeg teatra, Ace Biničkog a zatim i Tita Strozzia. U kabaretu nastupaju velikani zagrebačkog HNK – Joža Rutić, Jozo Laurenčić, Borivoj Šembera, Margita i Dejan Dubajić, Micika Žličar i dr. Međutim, među njima posebnu je popularnost stekao Ivan Đumlin. 

Taj je daroviti Zagrepčanin stekao je svoju popularnost nastupajući po zagrebačkim kinematografima. Njegov dar bio je sjajno oponašanje glazbala ali i poznatih ličnosti. 

Danas ne možemo u potpunosti rekonstruirati koga je sve Đumlin imitirao, ali u kolektivnom pamćenju upisan je podatak kako je njegov Adolf Hitler ipak bio najupečatljiviji. S obzirom na to da je u to vrijeme njemački kancelar svojim blitz-kriegom doslovno proždirao europske zemlje, subverzivna relevantnost Đumlinovih nastupa nije mogla doći u bolje vrijeme.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...