Obavijesti

News

Komentari 25

Christopher Lee: Genije zbog kojeg volimo grofa Drakulu

Christopher Lee: Genije zbog kojeg volimo grofa Drakulu
1

Glumac Christopher Lee je u stvarnom životu, tijekom II. svjetskog rata bio špijun i ‘stroj’ za ubijanje nacista. U svojim akcijama upoznao je i sprijateljio se s Titom

VIDEO

Sir Christopher Lee je živi Guinnessov rekord. Najviši je svjetski glavni glumac (1,96 m), s najvećim brojem uloga (230), najuzbudljivijom vojnom i špijunskom karijerom i s najvećim brojem uloga negativaca u jednoj karijeri (preko 80 posto od 230 uloga!). On je, osim toga, danas najstariji aktivan glumac na svijetu – 27. svibnja navršio je 90 godina – i sprema nove uloge. Obožavatelj je i pjevač heavy metala, izdaje albume, a jedan od albuma zove se “Karlo Veliki: Mačem i križem”, što nije slučajno. Njegovi preci potječu od Karla Velikog. S majčine strane, vuče korijene od talijanske aristokracije, u krvnom je srodstvu s Ianom Flemingom, piscem romana o Jamesu Bondu, a puno mu je ime Christopher Frank Carandini Lee. 

Poznavao je J. R. Tolkiena, pisca “Gospodara prstenova” i “Hobbita”, čije romane obožava i čita svake godine, te čijeg zlog čarobnjaka Sarumana glumi u ekranizacijama novozelandskog maga Petera Jacksona. I bio je osobni prijatelj Josipa Broza Tita. Kad je 2008. na filmskom festivalu u Puli primio nagradu za životno djelo, s divljenjem je govorio o Titu. 

Unatoč svemu, još uvijek je najpoznatiji kao vampir. On je doista najfascinantniji grof Drakula. Nitko nikad nije niti neće grofu Drakuli dati takav spoj fizičke i seksualne moći, plemićkog dostojanstva i autoriteta. Christopher Lee glumio je Drakulu kao biće koje gledateljima, ako izaberu njegovu sudbinu, može postati uzor.

- Nikada nisam glumio negativce, kaže Lee, već ljude.

Od svih njegovih uloga najviše volim onu grofa Rocheforta u “Tri mušketira” i “Četiri mušketira” Richarda Lestera. Da je pravde, za tu je ulogu trebao osvojiti Oscar. Lee je, zajedno s Lesterom, dosadnog negativca Rocheforta pretvorio u karizmatičnog plemića besprijekornog ponašanja koji prezire mušketirski sloj i služi moćnog i nadasve inteligentnog vladara, najmoćnijeg europskog političara 17. stoljeća - kardinala Richelieua. Služi ga kao sebi ravnog! Lee je uveo još jednu novost. Dao je Rochefortu crni povez preko oka, udruživši plemićko ponašanje s gusarskim nemarom. Rezultat toga je da Lesterovi mušketiri nisu ni blizu akcijskom majstorstvu, inteligenciji, pronicljivosti i savršenom ukusu za žene i odijevanje grofa Rocheforta. Mušketiri su junaci koji moraju pokazati što znaju. Rochefort ne mora pokazati ništa jer gledatelj zna da može sve. Dok D’Artagnan na početku filma bijesno skače na konopac i baca se na Rocheforta, ovaj mirno hoda i ne obazire se, puštajući gaskonjskog seljačića da pljusne s konopca u blato jer mu je skok loš. Mali ne zna ni skakati, kamoli mačevati se, kazuje nam Christopher Lee svojim hodom, pokretima i pogledom.

Kardinala Richelieu glumi vrlo visoki i autoritativni Charlton Heston kojemu njegov podanik, Leejev Rochefort kaže: “Bojim vas se, gospodaru”, ali tog straha nema u Leejevim očima. Vjerujemo da bi mogao, ako poželi, u trenu mačem sasjeći kardinala, kao što bi ovaj mogao narediti svojoj gardi da ubije Rocheforta. To je odnos poštovanja i interesa dvojice opasnih ljudi.

Leejevo savršeno vladanje pokretima, hodom, pogledom i glasom rezultat je njegova životnog iskustva, najviše onoga iz II. svjetskog rata. Vidio je, kaže, toliko užasa da mu kasnije ništa nije bilo osobito strašno. Od afričkog bojišta do Bleiburga i Dachaua nagledao se smrti za nekoliko života.

Početkom rata ušao je u kraljevsko zrakoplovstvo i borio se u Africi. Potom je postao član tajne vojske Winstona Churchilla kojoj je premijer naredio da na nacističkom teritoriju izaziva strah i kaos. Lee se specijalizirao za ubijanje nacista, bio je ono što Brad Pitt i njegovi momci glume u “Nemilosrdnim gadovima”. Nakon što je Churchillu dao njegovih “100 nacističkih skalpova”, dvadesetdvogodišnji Christopher Lee postao je obavještajac i špijun koji je obavljao zadatke od Monte Casina do Drvara, gdje je pred njemački desant upoznao Tita. Bio je na Visu, u Sloveniji i, na kraju, u Bleiburgu... Jedan moj kolega bio je početkom 90-ih s Christopherom Leejem u žiriju madridskog horror festivala i načeo je temu pokolja u Bleiburgu. Lee ga je upitao: “Znate li čuvati tajnu?” “Da”, odgovorio je moj znanac. “I ja”, uzvratio je Lee.

Rekao mu je, međutim, da je napisao knjigu “Bleiburg - britanska sramota”, koja će biti objavljena tek nakon njegove smrti. S obzirom na to da je nadživio sve svoje suvremenike i da još uvijek glumi i pjeva, snima heavy metal albume i filmove, pitanje smrti Christophera Leeja postaje vrlo zanimljivo. Neki, naime, kažu da mu ostaje još samo 700 godina. Postoji mogućnost da je sir Christopher Frank Carandini Lee jedini živi dokaz da vampiri postoje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...