'Cijela kuhinja je smrdjela': U mesu našli bakterije iz fekalija | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Cijela kuhinja je smrdjela': U mesu našli bakterije iz fekalija

Otvorila sam ga kod kuće i mene zaplahne takav smrad da je cijela kuhinja zasmrdila. Već sam bila u kontaktu s pokvarenim mesom, ali to je bilo već u fazi truljenja, kazala je potrošačica

Foto: screenshot/HRT
203 komentara

Dijana Čović za HRT ispričala je kako je u Plodinama kupila meso koje je, kada ga je kod kuće otvorila, toliko smrdjelo da ga je htjela odnijeti natrag u trgovinu. 

- Otvorim meso iz vakuuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju, kaže.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, ekipa Potrošačkog koda odnijela ga je na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" najprije su proveli bakterijsku analizu. Trebalo je naime dokazati postoje li u mesu stafilokok, salmonela, anaerobne i enterobakterije. Otkrivene su - enterobakterije i to dva soja - seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

- Ta mojerela je prvi puta izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je uzrokovala tegobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji, kazala je Ivančica Kovaček dr.sc. Odjel za mikrobiološke analize, Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Prisustvo drugog soja enterobakterije - seracije - stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa - čovjek.

Nakon analize Dijana Čović  je šokirana - dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno - riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa -  je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje - to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

Proizvođač Karlovački PPK tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju. Poručuje da su oni također nakon žalbe gospođe Čović analizirali rebra a testovi su pokazali da je s mesom sve uredu.

Takvo meso ne smije se prodavati, poručuju stočari - kontrole kvalitete postoje, no sustav, kažu, propušta, jer veterinarska inspekcija kontrolira samo pogone (klaonice).

U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj ne žele komentirati. Ovaj put nesnosan smrad upozorio je kupca da s mesom nešto nije u redu, iako proizvođač tvrdi suprotno. Prema njima na meso je moglo utjecati više vanjskih čimbenika. No činjenica je da je naša analiza pokazala da su u mesu otkrivene fekalne bakterije koje su itekako mogle ugroziti zdravlje Dijane Čović i njezine obitelji. Na potezu je inspekcija od koje građani očekuju da ažurnije radi svoj posao.

Možda vas zanima i ovo:
Message