News

Komentari 17

Splićanin nestao u Madridu, traži ga cijeli tim istražitelja: 'Radili smo skupa, šokiran sam'

Splićanin nestao u Madridu, traži ga cijeli tim istražitelja: 'Radili smo skupa, šokiran sam'

Mavro Božičević preselio se u Madrid zbog posla, a nestao je 30. studenog. Kako svi rade online, njegovi kolege 11 dana nisu znali da ga nema, a za sad nema informacija što mu se moglo dogoditi

Španjolska policija istražuje nestanak hrvatskog državljanina Mavra Božičevića (27), koji se krajem listopada doselio u Madrid zbog posla u tamošnjoj podružnici tehnološke kompanije Ericsson. Božičević se 11 dana vodi kao nestala osoba u Španjolskoj.

- Istraga je u tijeku, zasad ne možemo dati više informacija. Tim istražitelja radi na tom slučaju - rekla je u telefonskom razgovoru glasnogovornica policije u Madridu.

Božičević, rođen u Splitu, radio je u Hrvatskoj za kompaniju Ericsson Nikola Tesla. Na njegovom Facebook profilu je 26. listopada napisano "Preselio u Madrid" te objavljena fotografija glavnog grada Španjolske. Mjesec dana kasnije nestao je.

- Posljednji put je viđen 30. studenog. Nakon što iduća dva dana nije dolazio na posao, ženska osoba iz Ericssona u Madridu javila je da ga nema - rekla je glasnogovornica španjolske policije.

'Nemamo nikakvih indicija'

Njegov otac Ivan Božičević doputovao je 4. prosinca u Madrid. U petak je, tjedan dana nakon dolaska, boravio na policiji no odbio je razgovarati s novinarima. Odgovorio je kako ne želi imati kontakta s hrvatskim medijima budući da Mavro nije nestao u Hrvatskoj. Ivan Božičević poznati je skladatelj, pijanist i orguljaš.

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu odbilo je komentirati situaciju dok traje istraga. U kontaktu je s Mavrinim ocem. 

Policija je Mavrin profil poslala tamošnjoj udruzi za nestale osobe "Asociación SOS Desaparecidos", koja ga je ondje i javno objavila. U petak ujutro je oko 130.000 puta bio pogledan taj oglas preko društvenih mreža.

- Mi smo taj oglas razaslali, no nemamo nikakvih saznanja o slučaju osim te osnovne informacije koju nam je poslala policija - kaže dežurni zaposlenik udruge.

- Nemamo baš nikakvih indicija što se moglo dogoditi s tim mladićem - dodao je.

Ta udruga za nestale u Španjolskoj pruža razne oblike pomoći obiteljima u potrazi za nestalima, no Mavrina obitelj nije im se javila. U podružnici Ericssona u Madridu nitko se nije javljao na telefon u petak popodne. S novim radnim kolegama Mavro je komunicirao uglavnom preko interneta, pa su tek nedavno saznali da ga nema.

11 dana nisu znali da je nestao

- Prošlo je 11 dana i jučer nam je menadžer javio da je Mavro nestao. Radili smo skupa, u istoj tvrtki i u istom odjelu. Zaista sam šokiran - kratko nam je kazao njegov kolega koji na društvenim mrežama dijeli fotografiju Mavre s osnovnim opisom kako bi ga se pomoglo pronaći. 

Kaže da se zbog pandemije koronavirusa nisu često družili izvan posla. 

- Trenutno zbog Covida svi radimo od kuće. Mavro je u listopadu došao u Španjolsku da bi radio s nama. Sad pokušavam proširiti informaciju o njegovu nestanku među mojim kontaktima. Možda ga je netko vidio. Nadam se da je - govori nam Španjolac koji u svojim objavama piše da Splićanin odlično govori engleski jezik, a zna i ponešto španjolskog. Dodaje i da je veoma rezerviran.

Malo tko od prijatelja i poznanika u Hrvatskoj zna da ga nema. Bio je član planinarskog društva gdje o njemu imaju samo riječi hvale. 

- Ne da smo iznenađeni, nego zaprepašteni. Nas pedesetak nismo pojma imali. Nismo ga vidjeli otkako je odselio... - kazala nam je njegova poznanica.

Mavro je prije osam godina proglašen najboljim maturantom u Hrvatskoj. Završio je splitski MIOC, III. gimnaziju, koja slovi za jednu od težih škola u državi.

S najvišim postotkom točnosti riješio je višu razinu ispita iz matematike i fizike te tako osvojio dva prva mjesta na državnoj maturi, a odlične ocjene imao je i iz ostalih predmeta. Kao student računarstva FESB-a započeo je praksu u Ericssonu. 

Splitski kolega iz Ericssona u Hrvatskoj, koji je ranije također boravio u Madridu, odbio je razgovarati s novinarima.

- Mavrini kolege bili su u Madridu prošle godine, boravili su ovdje možda mjesec ili dva radeći za lokalnu podružnicu Ericssona - kaže stanovnica Madrida koja je htjela ostati anonimna.

- Pričali su mi o njemu. Znam samo da je drag i humorističan - dodala je.

Nema informacija da je Mavro bio u kontaktu s Hrvatima u Madridu.

- On je uvijek bio povučeniji tip, nije izlazio, nije bio osoba od pretjerane socijalizacije s drugima - kaže njegov poznanik iz srednje škole i fakulteta.

- Iznenadilo me kada sam vidio vijest o nestanku jer nije osoba koja bi tražila konfliktne situacije ili bi radio nešto riskantno u tom smislu - dodao je.

 

Najčitaniji članci