Obavijesti

News

Komentari 17

Splićanin nestao u Madridu, traži ga cijeli tim istražitelja: 'Radili smo skupa, šokiran sam'

Splićanin nestao u Madridu, traži ga cijeli tim istražitelja: 'Radili smo skupa, šokiran sam'

Mavro Božičević preselio se u Madrid zbog posla, a nestao je 30. studenog. Kako svi rade online, njegovi kolege 11 dana nisu znali da ga nema, a za sad nema informacija što mu se moglo dogoditi

VIDEO

Španjolska policija istražuje nestanak hrvatskog državljanina Mavra Božičevića (27), koji se krajem listopada doselio u Madrid zbog posla u tamošnjoj podružnici tehnološke kompanije Ericsson. Božičević se 11 dana vodi kao nestala osoba u Španjolskoj.

- Istraga je u tijeku, zasad ne možemo dati više informacija. Tim istražitelja radi na tom slučaju - rekla je u telefonskom razgovoru glasnogovornica policije u Madridu.

Božičević, rođen u Splitu, radio je u Hrvatskoj za kompaniju Ericsson Nikola Tesla. Na njegovom Facebook profilu je 26. listopada napisano "Preselio u Madrid" te objavljena fotografija glavnog grada Španjolske. Mjesec dana kasnije nestao je.

- Posljednji put je viđen 30. studenog. Nakon što iduća dva dana nije dolazio na posao, ženska osoba iz Ericssona u Madridu javila je da ga nema - rekla je glasnogovornica španjolske policije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Splićanin otišao raditi u Madrid, već 11 dana nema mu ni traga
Splićanin otišao raditi u Madrid, već 11 dana nema mu ni traga

'Nemamo nikakvih indicija'

Njegov otac Ivan Božičević doputovao je 4. prosinca u Madrid. U petak je, tjedan dana nakon dolaska, boravio na policiji no odbio je razgovarati s novinarima. Odgovorio je kako ne želi imati kontakta s hrvatskim medijima budući da Mavro nije nestao u Hrvatskoj. Ivan Božičević poznati je skladatelj, pijanist i orguljaš.

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu odbilo je komentirati situaciju dok traje istraga. U kontaktu je s Mavrinim ocem. 

Policija je Mavrin profil poslala tamošnjoj udruzi za nestale osobe "Asociación SOS Desaparecidos", koja ga je ondje i javno objavila. U petak ujutro je oko 130.000 puta bio pogledan taj oglas preko društvenih mreža.

- Mi smo taj oglas razaslali, no nemamo nikakvih saznanja o slučaju osim te osnovne informacije koju nam je poslala policija - kaže dežurni zaposlenik udruge.

- Nemamo baš nikakvih indicija što se moglo dogoditi s tim mladićem - dodao je.

Ta udruga za nestale u Španjolskoj pruža razne oblike pomoći obiteljima u potrazi za nestalima, no Mavrina obitelj nije im se javila. U podružnici Ericssona u Madridu nitko se nije javljao na telefon u petak popodne. S novim radnim kolegama Mavro je komunicirao uglavnom preko interneta, pa su tek nedavno saznali da ga nema.

11 dana nisu znali da je nestao

- Prošlo je 11 dana i jučer nam je menadžer javio da je Mavro nestao. Radili smo skupa, u istoj tvrtki i u istom odjelu. Zaista sam šokiran - kratko nam je kazao njegov kolega koji na društvenim mrežama dijeli fotografiju Mavre s osnovnim opisom kako bi ga se pomoglo pronaći. 

Kaže da se zbog pandemije koronavirusa nisu često družili izvan posla. 

- Trenutno zbog Covida svi radimo od kuće. Mavro je u listopadu došao u Španjolsku da bi radio s nama. Sad pokušavam proširiti informaciju o njegovu nestanku među mojim kontaktima. Možda ga je netko vidio. Nadam se da je - govori nam Španjolac koji u svojim objavama piše da Splićanin odlično govori engleski jezik, a zna i ponešto španjolskog. Dodaje i da je veoma rezerviran.

Malo tko od prijatelja i poznanika u Hrvatskoj zna da ga nema. Bio je član planinarskog društva gdje o njemu imaju samo riječi hvale. 

- Ne da smo iznenađeni, nego zaprepašteni. Nas pedesetak nismo pojma imali. Nismo ga vidjeli otkako je odselio... - kazala nam je njegova poznanica.

Mavro je prije osam godina proglašen najboljim maturantom u Hrvatskoj. Završio je splitski MIOC, III. gimnaziju, koja slovi za jednu od težih škola u državi.

S najvišim postotkom točnosti riješio je višu razinu ispita iz matematike i fizike te tako osvojio dva prva mjesta na državnoj maturi, a odlične ocjene imao je i iz ostalih predmeta. Kao student računarstva FESB-a započeo je praksu u Ericssonu. 

Splitski kolega iz Ericssona u Hrvatskoj, koji je ranije također boravio u Madridu, odbio je razgovarati s novinarima.

- Mavrini kolege bili su u Madridu prošle godine, boravili su ovdje možda mjesec ili dva radeći za lokalnu podružnicu Ericssona - kaže stanovnica Madrida koja je htjela ostati anonimna.

- Pričali su mi o njemu. Znam samo da je drag i humorističan - dodala je.

Nema informacija da je Mavro bio u kontaktu s Hrvatima u Madridu.

- On je uvijek bio povučeniji tip, nije izlazio, nije bio osoba od pretjerane socijalizacije s drugima - kaže njegov poznanik iz srednje škole i fakulteta.

- Iznenadilo me kada sam vidio vijest o nestanku jer nije osoba koja bi tražila konfliktne situacije ili bi radio nešto riskantno u tom smislu - dodao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...