Obavijesti

News

Komentari 1

Cijene nafte dosegnule najviše razine od siječnja 2020.

Cijene nafte dosegnule najviše razine od siječnja 2020.

Neki analitičari upozoravaju da su cijene previše porasle jer se oporavak potražnje ne očekuje prije trećeg tromjesečja. Naime, od početka godine cijene barela skočile su oko 30 posto

VIDEO

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna dosegnule najviše razine od siječnja prošle godine, što se zahvaljuje odluci OPEC-a da neće značajnije povećati proizvodnju nafte u travnju, kao i dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 5,2 posto, na 69,36 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,4 posto, na 66,09 dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla sedmi tjedan zaredom, ponajviše zahvaljujući odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da neće povećavati proizvodnju u travnju, uz manja izuzeća za Rusiju i Kazahstan.

OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa. Prošloga je tjedna ta skupina proizvođača odlučila zadržati te razine proizvodnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"OPEC+ se odlučio za oprez, odlučili su povećati proizvodnju u travnju za samo 150 tisuća barela dnevno, dok se na tržištu očekivalo povećanje za 1,5 milijuna barela", kaže analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Osim toga, Saudijska Arabija dobrovoljno je odlučila i u travnju smanjivati proizvodnju za milijun barela dnevno, unatoč rastu cijena nafte posljednjih mjeseci.

"To što OPEC neće povećati proizvodnju u travnju znači manje zalihe nafte ne samo u travnju već u cijeloj 2021. i u dijelu 2022. godine, čak i ako se proizvodnja u svibnju poveća", objašnjava Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Podršku cijenama pružili su u petak i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. U veljači je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 379.000, znatno više nego u siječnju i puno više nego što su analitičari očekivali.

Kako se očekuju i nove poticajne fiskalne mjere, vrijedne oko 1.900 milijardi dolara, ulagači vjeruju da će se oporavak američkog gospodarstva od koronakrize ubrzati, što znači da bi trebala ojačati i potražnja za naftom.

„Izvješće o zapošljavanju pokazalo je da su Amerikanci bliže ponašanju prije pandemije, što bi trebalo potaknuti snažnu potražnju za naftom”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Zahvaljujući tome, neki analitičari povećali su procjene cijena nafte. Tako je Goldman Sachs povisio procjene cijene barela u Londonu za pet dolara, na 75 dolara u drugom, te na 80 dolara u trećem tromjesečju. UBS je, pak, povisio prognozu cijene na londonskom tržištu u drugoj polovini godine na 75 dolara, te na 72 dolara u SAD-u.

No, neki analitičari upozoravaju da su cijene previše porasle jer se oporavak potražnje ne očekuje prije trećeg tromjesečja. Naime, od početka godine cijene barela skočile su oko 30 posto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od 20 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
VIDEO Vrijeme stvara kaos: U Zagorju pada snijeg, vjetar lomi stabla u Zagrebu i u Slavoniji
NAGLA PROMJENA

VIDEO Vrijeme stvara kaos: U Zagorju pada snijeg, vjetar lomi stabla u Zagrebu i u Slavoniji

Zagrebački vatrogasci imali su brojne intervencije zbog vjetra, a vjetar je lomio grane i u Osijeku. Nagli pad temperature u Hrvatskom zagorju je donio snijeg, a u isto vrijeme u 15 sati u Šibeniku je 25 Celzija