News

Komentari 2

Cijene nafte ispod 86 dolara, koči ih zabrinutost za kinesku potražnju zbog koronavirusa

Cijene nafte ispod 86 dolara, koči ih zabrinutost za kinesku potražnju zbog koronavirusa

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 22 centa nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja tržišta i iznosila je 85,56 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak u slaboj trgovini ispod razine od 86 dolara, zakočene zabrinutošću za kinesku potražnju zbog novog vala covida i oprezom trgovaca u očekivanju dogovora zapadnih zemalja o cjenovnom limitu za rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 22 centa nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja tržišta i iznosila je 85,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 78,37 dolara.

Američka tržišta bila su u četvrtal zatvorena zbog Dana zahvalnosti, a smanjeni obujam trgovanja protegnuo se i na petak.

Trgovce brine širenje covida u Kini, najvećem uvozniku nafte u svijetu.

U petak Kina je izvijestila o novom rekordnom broju slučajeva zaraze covidom 19 i gradovi nastavljaju provoditi mjere kako bi obuzdali novi val širenja covida, ograničavajući mobilnost.

Ograničenja počinju nagrizati potražnju za gorivima, koja je, kako se procjenjuje, manja oko milijun barela dnevno od prosjeka, napisao je ANZ u bilješci.

I tržišna struktura u Londonu signalizira slabu aktualnu potražnju, budući da su se cijene barela s rokovima isporuke u idućem mjesecu ponovo spustile prema onima s duljim rokovima isporuke.

Cijena barela s rokovima isporuke za dva mjeseca čak se spustila ispod razine barela s duljim rokovima isporuke, što signalizira prekomjernu opskrbu.

Trgovci prate i razgovore predstavnika G7 i Europske unije o ograničenju cijena ruske nafte koja se doprema morem, na 65 do 70 dolara po barelu, kako je izvijestio neimenovani europski diplomat. Dogovor još nije postignut.

Cilj je ograničiti prihode Moskve za financiranje ruske invazije u Ukrajini i istodobno izbjeći poremećaje na globalnim tržištima nafte. Predloženi raspon uglavnom je u skladu sa cijenama koje plaćaju kupci u Aziji, tvrdi Reuters.

Cjenovni limit trebao bi funkcionirati kroz zabranu prijevoznicima i osiguravateljima da posluju s ruskom naftom ako je njezina cijena viša od utvrđenog iznosa. Mehanizam bi trebao biti aktiviran 5. prosinca, kada na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu.

Očekuje se da će trgovina do tada biti oprezna, a trgovci će biti suzdržani i uoči novog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih partnera koji će 4. prosinca ponovo razgovarati o proizvodnoj politici.

U odvojenom je izvješću OPEC objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 3,67 dolara, na 81,52 dolara.

 

 

Najčitaniji članci