News

Komentari 221

'Cijepljeni nisu širitelji korone'

'Cijepljeni nisu širitelji korone'

Treba pustiti situaciju da se još malo razvija, da se provedu nova istraživanja i donesu novi zaključci, navodi Bubaš

Cijepljene osobe nisu širitelji koronavirusa, poručila je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u osvrtu na objavu engleske agencije za javno zdravstvo o ranim pokazateljima da cijepljene i necijepljene osobe jednako lako prenose delta varijantu.

Nikako ne bih tvrdila da su cijepljene osobe širitelji virusa, istaknula je Bubaš u subotu za Hinu komentirajući objavu engleske Državne agencije za javno zdravstvo.

Ta je agencija u petak objavila da se njezini nalazi podudaraju s onima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je upozorio da bi cijepljene osobe zaražene delta varijantom, za razliku od drugih varijanti, mogle širiti zarazu. 

"Postoje i druge studije koje govore suprotno. Treba pustiti situaciju da se još malo razvija, da se provedu nova istraživanja i donesu novi zaključci. Na većoj količini činjenica možemo donositi boje zaključke", poručila je Bubaš.

Istaknula je da su širitelji zaraze oni koji nisu zaštićeni, niti preboljenjem covida, niti cijepljenjem. "To su bazeni koje treba smanjivati. Što oni budu manji, to znači i da će virusa biti manje u populaciji", dodala je.

Nezadovoljavajućim odgovorom na cjepivo protumačila je smrt cijepljenih sedmero štićenika doma za umirovljenike u Belgiji koji su se zarazili kolumbijskom varijantom koronavirusa.

"Imunološki odgovor organizma na cjepivo kod većine je ljudi zadovoljavajući, no kod nekolicine osoba taj odgovor izostaje", upozorila je posebno apostrofirajući osobe visoke životne dobi i kronične bolesnike.

Stoga se osobe koje rade s osjetljivom populacijom moraju pridržavati svih mjera i biti cijepljene kako bi, u eventualnom kontaktu s virusom, smanjile njegovu količinu na svom ždrijelu.

"Tada neće naštetiti onima čiji imunološki odgovor nije bio zadovoljavajući", istaknula je.

Najčitaniji članci