Obavijesti

News

Komentari 167

Cijepljenje preko reda prelilo je čašu. Sad je vrijeme za ostavke

Cijepljenje preko reda prelilo je čašu. Sad je vrijeme za ostavke

Godinu dana kršili su pravila i gubili povjerenje. No cijepljenje preko reda majke Alemke Markotić u trenutku kad mnogi čekaju cjepivo izazvalo je dosad neviđeno ogorčenje i gađenje. Ponovno profitiraju oni povlašteni.

VIDEO

Članovi Stožera dugo su radili na svojoj kompromitaciji.

Vili Beroš je dijelio rukoljube na naslovnicama ženskih časopisa dok se pozivalo na socijalno distanciranje, Krunoslav Capak sjedio je na kutiji dragocjenog cjepiva, radile su se iznimke s vjerskim procesijama i političkim skupovima, stožeraši su nastupali kao predizborni manekeni HDZ-a, Alemka Markotić držala je misu pred Katedralom pred stotinama vjernika...

Izazivali su ljutnju, bijes, kritiku, nekad i ruganje, sarkastične primjedbe.

Ali ovo što se dogodilo jučer s informacijom da je Alemka Markotić cijepila svoju majku preko veze, a onda na press konferenciji prkosno objavila da je bilo novinara koji su nju "zvali zbog cijepljenja" i time također kršili pravila, čime je pokazala kako nimalo ne žali zbog svog čina, izazvalo je dosad neviđeno gađenje u javnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slučajna cijepljenja

Mnogi se povlašteni cijepe preko reda, nekakvim viškovima cjepiva i u "slučajnim susretima", ali činjenica da je to učinila ravnateljica Klinike "Fran Mihaljević", osoba koja je lice kriznog stožera, autoritet koji upravlja pandemijom, uvodi red, proziva "bioteroriste" i upućuje građane kako da se ponašaju u ovoj korona krizi, vrhunac je sebičnosti i licemjerja.

I zbog toga Markotić mora otići.

Jer je koristila svoj povlašteni položaj da preko reda dodijeli dragocjeno cjepivo svojoj majci, dok mnogi sa svojim majkama još uvijek ne znaju kad bi mogli doći na red. Mnogi koji nemaju tu sreću da im je kćer članica Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Iz Vlade su, kojeg li čuda, poručili kako ne vide ništa sporno u postupku doktorice Markotić, objašnjavajući kako njezina majka "definitivno spada u najugroženiju skupinu koja je utvrđena planom cijepljenja", te stoga "ne vide nikakav razlog da bi prof. Markotić, koja je otpočetka uključena u rad Stožera, trebala otići".

Nažalost, ima previše hrvatskih građana koji spadaju u ugroženu skupinu i još uvijek nisu na redu za cijepljenje. Jer im je rečeno da postoji red cijepljenja.

A kako se sada čini, taj red postoji samo da bi povlašteni mogli ići preko reda.

Prkosni ton

I sve to nije bilo najgore što se jučer dogodilo na presici Nacionalnog stožera. Nadmeni i prkosni ton kojim je Markotić, koja se čak i dan ranije morala braniti od sudjelovanja na misi pred Katedralom, opravdavala svoj čin, pa čak i napadala novinare koji joj postavljaju pitanja, samo je produbio kontroverzu i ogorčenje.

Nije dovoljno što ih se ulovilo u prevarama i kršenjima pravila, već ne samo da se ne žele ispričati, nego prozivaju druge, priznajući time vlastite muljaže.

Naslušali smo se ovih dana čudnovatih objašnjenja onih koji su se preko reda cijepili viškovima cjepiva: o stomatološkim konzultacijama rektora Borasa, o "nazivanju par brojeva" Luke Burilovića, o korištenju "viška cjepiva" Zorana Gopca...

Ali najmanje su se očekivala ovakva konfrontirajuća i svađalačka objašnjenja prof. Markotić.

Čekamo manjak cjepiva

Svatko tko se cijepio preko reda vadio se na neku dijagnozu ili status: netko ima dijabetes, netko je ratni vojni invalid, netko se slučajno zatekao na cijepljenju. Ali takve argumente mogao bi izvući svatko od građana. 

Svatko ima starog i bolesnog roditelja, svatko ima neku dijegnozu, svatko misli da je njegov status najvažniji u društvu ... Ali ne zna svatko nekoga tko bi mu dobavio cjepivo. Ili makar njegov "višak" u zemlji koja se bori s manjkovima.

I dok se povlašteni cijepe viškovima, obični građani čekaju na red da ih se cijepi manjkom cjepiva. 

Primjer i poruka

Naravno da bi Markotić napravila sve za svoju majku. Ali upravo zato što je u poziciji člana Kriznog stožera, ona to nije smjela učiniti. Kao što nije smjela sudjelovati na misi na kojoj se kršilo ograničenje broja sudionika. Jer ona treba davati primjer drugima. Sada je vrijeme za novi slogan, "Misli na druge, cijepi svoje".

U proteklih godinu dana Krizni stožer ponavljao je kako se moramo pridržavati pravila, uvjeravao nas da oni drže stvari pod kontrolom, spriječavali kaos i uvodili red. Da bi upravo oni najviše kršili pravila i kreirali kaos.

Ovakvo otimanje cjepiva i korištenje svog položaja, toliko uobičajeno u ostalim aspektima funkcioniranja države, ovoga puta prelilo je čašu strpljenja.

Odavno su izgubili povjerenje koje je bilo ključno u ovoj borbi s pandemijom koronavirusa. 

A sada su izgubili i obraz.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje