News

Komentari 61

'Čim stupim na dužnost, sjest ćemo s braniteljima iz Savske'

'Čim stupim na dužnost, sjest ćemo s  braniteljima iz Savske'

Nakon jednoglasne potpore na Odboru Medved očekuje da će ga jednoglasno podržati i saborski zastupnici: 'To bi bila još jedna poruka da prepoznaju moj program i viziju'

Kandidat za ministra branitelja Tomo Medved uz izmjene Zakona o pravima branitelja najavio je kako će otvoriti javnu raspravu i predložiti Saboru da navedeni zakon postane ustavna kategorija. To je, podsjetimo, bio jedan od zahtjeva branitelja koji prosvjeduju u Savskoj 66.

POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li se maknuti šator iz Savske?

 

Po stupanju na dužnost plan mu je odmah sjesti za stol s braniteljima iz Savske, a potvrdi li ga Sabor, prvi koraci bit će mu ekipiranje i formiranje radnih skupina za žurnu izradu nacrta zakona, a paralelno s time i Nacionalne strategije za zaštitu zdravlja branitelja. Najavio je razmatranje ideja vezanih za model izgradnje veteranskih centara, braniteljskih bolnica te je poručio da će sve to od prvog dana pratiti dostupnost ministarstva, stvaranje klime pravne sigurnosti kako bi se branitelji kao ranjiva i socijalno osjetljiva populacija uvjerili da je Ministarstvo hrvatskih branitelja administrativno tijelo koje ih zastupa u Vladi.

'Očekujem jednoglasnu potporu i u Saboru'

Nakon jednoglasne potpore na Odboru Medved očekuje da će ga jednoglasno podržati i saborski zastupnici na plenarnoj sjednici i to bi, kaže, bila još jedna poruka da zastupnici prepoznaju njegov program i viziju.

- Šator i prosvjed hrvatskih branitelja posljedica su dugogodišnjeg nerješavanja niza otvorenih pitanja. Predložio sam da se odmah i žurno započne rješavanje tih najvažnijih otvorenih pitanja, a tek potom kada se jasno pokrene postupak rješavanja pitanja razgovarat ćemo o šatoru - izjavio je Medved novinarima u Saboru.

Na pitanje smatra li da će ga branitelji poslušati i ukloniti šator odgovorio je:

- Ministarstvo branitelja uspostavit će kvalitetan dijalog sa svim hrvatskim braniteljima i preko udruga čuti njihove stavove i prepoznati u njima partnere. Uvjeren sam da ćemo zajednički naći najbolje rješenje - rekao je.

Upitan hoće li ostati savjetnici u ministarstvu ili ne, Medved je kazao kako će se o tome razgovarati. 

- Meni je sada prioritet, ako dobijem potporu zastupnika, ekipirati tim dužnosnika odnosno zamjenika i pomoćnika, konzultirati se s njima i nastaviti dalje kadroviranje sve u cilju postavljanja jedne snažne ekipe i snažnog tima koji će znati i moći odgovoriti na izazove koji se stavljaju pred ovu garnituru ljudi - izjavio je. 

S obzirom na to da se program HDZ-ovog odbora, ali i njegovog prethodnika bio izrada registra agresora i nacionalnih izdajnika postavilo se i pitanje ostaje li to i njegov program. Naveo je da je iznio svoj program i viziju rada iz kojih se vide pitanja koja će mu biti prioritet.

S obzirom na to da registre nije spominjao novinare je zanimalo znači li to da registara nema, Medved je uzvratio: "Ja to ne bih komentirao". 

Nije odgovorio ni ima li u njegovom timu mjesta za Vesnu Nađ, zamjenicu ministra iz prethodne Vlade koja nakon ostavke Mije Crnje vodi resor branitelja. 

Najčitaniji članci