Obavijesti

News

Komentari 87

Čistačice splitske zračne luke usred sezone ostale bez plaće

Čistačice splitske zračne luke usred sezone ostale bez plaće
1

Većina čistačica koje su čistile avione i prostore u splitskoj zračnoj luci štrajkaju već nekoliko dana. Razlog je u neisplati plaće i kako tvrde doprinosi u posljednjih nekoliko mjeseci.

VIDEO

Dok je potražnja za radnicima na vrhuncu, na najprometnijem hrvatskom aerodromu tijekom turističke sezone, djelatnici koji su angažirani tzv. outsourcingom otvorili su bolovanje jer im kasni plaća za svibanj, piše Večernji list

Zračnu luku Split inače tijekom ljetnih mjeseci čiste zaposlenici tvrtke International Outsourcing Services (IOS) s kojom je splitska zračna luka sklopila sporazum za čišćenje zrakoplova i objekata. 

Čistačice pak tvrde da im IOS još nije isplatio plaću za svibanj, a problema je, kažu, bilo i s uplatom doprinosa. Zbog toga su, piše dalje Večernji, čistačice od utorka - kod kuće. Trenutno ih ne radi oko 90. Osnovica plaće im iznosi 3100 kuna, putni troškovi im se plaćaju 300 kuna, a prekovremeni se rad plaća 19,63 kune po satu. Čistačice kažu da za IOS odrade i po 200 sati mjesečno. 

Direktor splitske zračne luke, Lukša Novak, objasnio je da s IOS-om imaju sklopljen dvogodišnji sporazum za usluge čišćenja koji je vrijedan 16,6 milijuna kuna. IOS je taj posao dobio na javnom natječaju, a Novak priznaju da tvrtka ima problema u osiguravanju dovoljnog broja djelatnika sukladno ugovoru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi prema IOS-u uredno ispunjavamo svoje obveze. IOS pak obavlja preuzete poslove s 30 do 40 posto djelatnika u odnosu na planirani broj. Stoga se ne može reći da se usluge ne obavljaju, nego da se obavljaju u smanjenom obujmu i uz teškoće, kaže Novak. 

Iz IOS-a pak kažu da ovih dana Zračnu luku Split održavaju pomoću posebne terenske ekipe te kako se ne radi o klasičnom štrajku radnica koje su ostale kod kuće već o revoltu zbog kašnjenja plaće za svibanj. Pritom priznaju da s isplatom kasne 11 radnih dana. 

- Radi se o kašnjenju isplate jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate. Odnosno, nakon isteka trenutačne blokade novca, počet će isplata plaća radnicima, objasnio je za Večernji list direktor IOS-a Stjepo Car

Inače, IOS je, prema financijskom izvještaju za 2018., imao prihode od 14,1 milijun kuna, što je tri milijuna kuna manje nego 2017. Pritom je ostvario dobit od 60 tisuća kuna.

Čistačice štrajkale i prošle godine

Lani su čistačice također štrajkale, ali tada za povećanje plaća i potpisivanje ugovora s poslodavcem. Tada su uspjele, potpisale su ugovor i nastavile normalno raditi. Od ožujka ove godine međutim, ponovo problemi.

Evo i priče jedne od čistačica koja je iz razumljivih razloga željela ostati anonimna:

- Od ožujka ove godine isplate plaća postale su čudne. Tako su neke kolegice dobivale plaću u kuvertama umjesto na račune, a i zapinjalo je s plaćanjem doprinosa. Sve je išlo kako tako do kraja prošlog mjeseca. Naime, mi po ugovoru do 20. u mjesecu trebamo primiti plaću za prethodni mjesec. U lipnju je nismo dobili za svibanj, ali smo odlučili pričekati neko vrijeme i dati šansu poslodavcu. Kako plaća nije stizala, a nema ni naznaka da hoće, početkom ovog mjeseca stupile smo u štrajk. A da budem iskrena, većina radnica otišla je bolovanje, jer su smatrale da je to jedini način da budu kako tako zaštićene, rekla nam je jedna od čistačica, te dodala da je u Zračnoj luci ostalo raditi tek nekoliko njihovih kolegica:

- Da, ostalo ih je nekoliko, a nekoliko ih je dalo i otkaz. Da se razumijemo, mi smo zaradile i plaću za šesti mjesec i očekujemo svoje zaslužene plaće, ali nemamo nikakvih obavijesti kada i da li ćemo ih dobiti, zaključila je čistačica.

Pa kakvo je onda stanje u Zračnoj luci Split, upitali smo Peru Bilasa, pomoćnika direktora Zračne luke Split:

- Stanje je takvo da je najvažnije da nema posljedica na normalno odvijanje prometa.

Čistačica nedostaje u svim sektorima

U svibnju se hrvatski zdravstveni sustav suočio s velikim nedostatkom čistačica koje su bolje uvjete masovno počele tražiti u inozemstvu ili u turističkom sektoru tijekom sezone gdje ih - također nedostaje. Privatni iznajmljivači apartmana već se nekoliko godina suočavaju s nedostatkom radne snage, a sve je, pisao je RTL, kulminiralo ove godine. 

Zašto je tomu tako? Slobodno još jednom bacite oko na zaista tužne iznose u trećem paragrafu teksta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Nova izborna anketa otkrila: HDZ će teško do većine od 76 ruku, a Rijeke pravde još teže
JOŠ TRI DANA DO IZBORA

Nova izborna anketa otkrila: HDZ će teško do većine od 76 ruku, a Rijeke pravde još teže

U istraživanje nije uključena dijaspora koja nosi tri mandata, ali ni mandati osam zastupnika nacionalnih manjina

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...