Obavijesti

News

Komentari 13

Čitateljica s Raba snimila je crne udovice: Po kućama su nam, a u županiji nemaju protuotrova!

Čitateljica s Raba snimila je crne udovice: Po kućama su nam, a u županiji nemaju protuotrova!
3

Previše sam se tresla dok sam snimala, ali mislim da se jako dobro vidi da su crne udovice, rekla nam je čitateljica. Kaže kako su navikli na njih, ali ne u ovoj mjeri i da im ulaze u kuće i dvorišta

VIDEO

Crne udovice su standardni stanovnici otoka, navikli smo na njih, ali ne da su nam u dvorištima i kućama kao posljednjih mjesec dana. Nalazimo ih u kaminima, pred ulaznim vratima, na terasama i u kućama, rekla nam je čitateljica s Raba.

Snimila je i video.

- Previše sam se tresla dok sam snimala, ali mislim da se jako dobro vidi da su crne udovice - rekla je.

Pogledajte snimku: Crne udovice u kućama

Čitateljica kaže kako je kontaktirala ambulantu na Rabu, Zavod ja javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i ministarstvo oko protuotrova.

- Saznala sam da u cijeloj županiji nema protuotrova! Hrvatska kao turistička zemlja nema ni minimalnu zalihu protuotrova za ugriz crne udovice?! - priča nam ogorčena čitateljica.

Otrov 15 puta jači od otrova čegrtuše

Crna udovica spada među najpoznatije i najotrovnije paukove na svijetu, ima ih na svim kontinentima. U Hrvatskoj su najčešće u Istri, primorju i u Dalmaciji, a najlakše ih je prepoznati po crvenim pjegama na zatku.

Boja pjega mijenja se ovisno o starosti - dok su crne udovice mlade, pjege su bijele, a kako rastu počinje se pojavljivati u sredini pjege narančasta mrlja. Ona se postepeno širi i tamni. Kod ženke pjega postupno pocrveni, a u mužjaka ostane bijeli obrub oko pjege. Otrov im je 15 puta jači od otrova čegrtuše, a udara na živčani sustav i brzo se širi.

Pokretanje videa...

crna udovica 00:24

Kod ljudi, otrov crne udovice izaziva jaku bol u limfnim čvorovima, dehidriranost, pretjerano znojenje, grčenje, javlja se porast ili pad tjelesne temperature, pad tjelesne težine, crvenilo, osjećaj sitosti i mučnine.
Ugriz crne udovice može biti smrtonosan.

'Mi nemamo protuotrov'

Kontaktirali smo Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i odgovorili su nam da nemaju protuotrov i da ne mogu govoriti o drugim institucijama koje bi ga mogle imati.

Pa smo kontaktirali i ambulantu na Rabu, Zavod za javno zdravstvo i KBC Rijeku. Iz Zavoda za javno zdravstvo rekli su nam da to ne ide preko njih, već preko hitne i bolnice koje rade kliničku obradu.

- Prema pravilima struke, nije uputno da se prilikom uboda crne udovice nužno primjenjuje protuotrov. Stoga, u našim se ordinacijama u tom slučaju prvenstveno liječe simptomi uboda koji su kod pacijenata različiti. U slučaju uboda kod visokorizičnih pacijenata gdje liječnik procijeni kako postoji potreba za davanjem protuotrova, isti se upućuju Zavodu za hitnu medicinu - kažu iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. 

Odgovore ambulante na Rabu i KBC Rijeka objavit ćemo čim ih dobijemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C