Obavijesti

News

Komentari 0

Civile u Voćinu su tukli lancima, a ubijali čavlima i sjekirama...: Zločincima je počelo suđenje

Civile u Voćinu su tukli lancima, a ubijali čavlima i sjekirama...: Zločincima je počelo suđenje

Svih 27 optuženika za ratni zločin u Voćinu nedostupno je hrvatskom pravosuđu. Još nije izručen ni Jovan Cvetić (59), jedan od izvršitelja uhićen u lipnju u Grčkoj jer ga traži i Srbija

VIDEO

Suđenje za jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu, ubojstva i mučenja civila u Voćinu počelo je u petak na Županijskom sudu u Zagrebu.

Optužnica je podignuta protiv 29 optuženika, no dvoje je u međuvremenu preminulo zbog čega se postupak sada vodi protiv 27 bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koje se tereti za ubojstvo 50 ljudi, 47 civila i tri ratna zarobljenika, a samo u noći na 14. prosinca 1991. ubijena je 31 osoba.

Prema optužnici, žrtve su bile surovo i bestijalno zlostavljane te ubijene hicima iz vatrenog oružja, a neke su ubijene udaranjem čeličnim lancima, zabadanjem čavala u prsni koš, udarcima sjekirom u glavu...

Neke su žrtve zaklane i nakon toga zapaljene. Zločinci nisu štedjeli nikoga, pa tako ni Srbina koji je pokušao zaštititi svoje susjede. Njegovo tijelo je pronađeno među ubijenim Hrvatima. Tijekom okupacije mlade muškarce prvo su koristili kao radnu snagu za kopanje rovova, a nakon toga su ih poubijali. Optuženike se tereti i za miniranje i rušenje župne crkve svete Marije Voćinske iz 15. stoljeća.

Svi su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Kako se ne mogu izjasniti o krivnji, smatra da se ne osjećaju krivima. Svi osim četvorice ispitani su zamolbenim putem pred sudom u Beogradu te su poricali krivnju za zločine. Među tom četvoricom je i Jovan Cvetić (59), jedan od navodnih izvršitelja, uhićen u lipnju ove godine u Grčkoj kad je krenuo na ljetovanje.
Osim za sudjelovanje u ubojstvima civila, optužnica ga tereti da je sudjelovao u paljenju i miniranju kuća i objekata u Voćinu kao i u rušenju župne crkve Sv. Marije, koja je spomenik kulture.

Iako je Hrvatska zatražila njegovo izručenja, kako neslužbeno doznajemo, to je učinila i Srbija, čiji je državljanin. To je, očekivano, zakompliciralo postupak izručenja. S obzirom da ima srpsko, a ne i hrvatsko državljanstvo, za pretpostaviti je da bi Grčka mogla udovoljiti njihovu zahtjevu te će mu se za zločin u Voćinu vjerojatno nastaviti suditi u odsutnosti.

Prema optužnici zapovjednik srpske paravojne postrojbe TO Podravska Slatina bio je Borivoje Radosavljević, Rajko Bojčić bio je načelnik štaba i pomoćnik komandanta, Zoran Miščević zapovjednik specijalnog voda pri komandi, Marinko Ergarac komandir postrojbe u Humu, Mile Crnobrnja komandir srpske milicije u Voćinu i Ljubiško Novaković komandir mjesne zajednice Voćin. 
Terete ih da su djelujući kao zapovjednici vojnih i milicijskih postrojbi te civilne vlasti na širem području mjesta Voćin i Hum zapovijedili, osobno sudjelovali i znali da njima podređeni izgladnjuju mještane hrvatske narodnosti, ne snabdijevajući ih kruhom i drugim namirnicama, uskraćuju im medicinsku skrb i lijekove, uvode im radnu obvezu obavljanja najtežih poslova, pljačkaju, zlostavljaju, muče te ubijaju civile i ratne zarobljenike. Osim toga palili su i minirali obiteljske kuće i gospodarske objekte, a nisu poštedjeli ni sakralne objekte.

Na prvom ročištu sud je usvojio gotovo sve dokazne prijedloge obrane i tužiteljstva pa će tako neposredno saslušati sve ispitane svjedoke koji su još živi, a svoj nalaz neposredno će braniti knjigovodstveni, sudsko-medicinski i balistički vještaci. Pozvat će i svjedoke koje su predložila obrane nekolicine optuženika, a koji bi im zapravo trebali dati alibi, odnosno posvjedočiti da nisu mogli počiniti zločin jer su bili negdje drugdje u inkriminirano vrijeme.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu