News

Komentari 17

Čivljak: Tek kad bude pad broja novooboljelih popustit će mjere

Čivljak: Tek kad bude pad broja novooboljelih popustit će mjere

Tješi nas to da kontinuirano pada broj novooboljelih što je dobar znak. Epidemija ipak jenjava, smanjuje se broj novih i hospitaliziranih bolesnika, povećava se broj otpuštenih bolesnika, rekao je Čivljak

Može li se očekivati ukidanje mjera po regijama i koliko to ima svrhe, medicinski gledano, u Dnevniku Nove TV je objasnio gost, doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako je kazao, ono što se zbiva u posljednjih 24 sata nije dovoljno mjerilo za neke nove dugoročne i konačne odluke i popuštanje mjera.

- Svi stožeri prate podatke na terenu, prate se podaci o novooboljelima. Odluka o popuštanju mjera mora se temeljiti na padu broja oboljelih i novih registriranih. Tek kad dođe do potpunog prestanka pojave novih bolesnika, može se razmišljati o popuštanju mjera. Sve ranije bi moglo utjecati na pojavu većeg broja oboljelih - rekao je.

Navodi da su iznenađenja u epidemijama uvijek moguća.

- Tješi nas to da kontinuirano pada broj novooboljelih što je dobar znak. Epidemija ipak jenjava, smanjuje se broj novih i hospitaliziranih bolesnika, povećava se broj otpuštenih bolesnika, možemo reći da sve ide u dobrom smjeru - objasnio je Čivjak.

Na respiratoru završe i mlađi ljudi

O tome koji bolesnici najčešće završe na respiratoru navodi da se kod svih oblika zaraznih bolesti mogu dogoditi komplikacije te da se teški slučajevi mogu dogoditi i kod zdravih i mladih ljudi, ali su to rijetke situacije.

- Imali smo neke mlađe bolesnike koji su imali komplikacije, imamo i sada jednog takvog pacijenta koji nema prethodne kronične bolesti, no to su pojedinačni slučajevi - objasnio je.

Neki od njih su pušači.

- Pušenje je jedna od najčešćih navika koja je najveći rizik za bolesti pluća i respiratornih infekcija, pa tako i ove, COVID-19 - dodao je Čivjak.

Dvije trećine bolesnika liječi se kod kuće. Događa se da, i pored vrlo strogih pravila samoizolacije, dođe do zaraze njihovih ukućana.

- Prema mojim informacijama, one koji se liječe kod kuće prate epidemiolozi. Oni prate i njihove kontakte. S druge strane, prate ih liječnici obiteljske medicine. Ukoliko dođe do pogoršanja simptoma, oboljeli dolaze kod nas na kontrolu. U nekoliko se slučajeva dogodilo da su takvi ljudi hospitalizirani nakon što je nekoliko dana bolesnik imao blaži oblik bolesti - istaknuo je Čivjak.

Gubitak njuha jedan od simptoma

Za gubitak njuha kod oboljelih kaže da se događa kod trećine zaraženih, možda čak i kod polovice ljudi.

- Dobro je uočiti simptome koji su specifični za ovu bolest i sve što bi moglo dati znak o pogoršanju bolesti. To je ono što najčešće upozorava na pogoršanje bolesti - otežano disanje, pogoršanje kašlja, osjećaj iznemoglosti i osjećaj nedostatka zraka - rekao je.

Najčitaniji članci