News

Komentari 7

'Cjepiva neće biti puno, dolazit će sporo. Zato trebamo prvo zaštititi rizične skupine...'

'Cjepiva neće biti puno, dolazit će sporo. Zato trebamo prvo zaštititi rizične skupine...'

Cijepljenje je neobavezno te da je to dobra odluka. Procjene su da treba cijepiti oko 70 posto stanovništva kako bi se zaustavilo širenje zaraze virusom, smatra Petrović

Razumljiv je otpor ljudi prema novom cjepivu jer se radi o cjepivu koje je brzo razvijeno, izjavila je voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a, Goranka Petrović.  Dodala je kako se malo zna o samom virusu  te naglasila kako novog cjepiva neće biti puno na raspolaganju jer će dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci.

POGLEDAJTE VIDEO: Mjere za Božić u Europi 

- Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa, nažalost, imati i smrtni ishod - rekla je epidemiologinja za HTV

Pfizer i Moderna 

Petrović je istaknula kako su kako su ta cjepiva rađena relativno novim tehnologijama te kako ona ne mijenjaju naše gene.

- Sigurnosni profil cjepiva jako je dobar. Međutim, sigurnosno praćenje osoba koje su primile cjepivo je dvije godine te će rezultati tada biti objavljeni. Ne očekujemo da se nakon par godina jave neke nuspojave, ali valja biti jako oprezan - naglasila je.

Ipak, cjepiva će kao i svaki novi lijek biti podvrgnuta tzv. postupku pojačanog praćenja.

- Cijepljenje je neobavezno te da je to dobra odluka. Procjene su da treba cijepiti oko 70 posto stanovništva kako bi se zaustavilo širenje zaraze virusom. No to je procjena za koju se ne zna koliko je točna, s obzirom na to da za sada nemamo podatke u kojoj mjeri cjepivo štiti od prijenosa, transmisije - zaključila je. 

Najčitaniji članci